четвер, 14 травня 2015 р.

Електронний дим

Як в Україні впорядковують ринок електронних сигарет і яке майбутнє чекає вітчизняних е-курців


«Моя позиція дуже проста, якщо докази шкоди або користі електронних сигарет з’являться, тоді можна буде  говорити про доречність їх куріння у кнайпах. Наразі куріння повністю у таких місцях заборонено, і це правильно», — резюмує Марк  Зархін, львівський ресторатор.

Народні депутати у середу зареэстрували законопроект 2820, який має наблизити українське антитютюнове законодавство в регулюванні інгредієнтів та смакових добавок до сигарет, а також маркування упаковки до європейських норм.Один із важливих пунктів документа — врегулювання роботи ринку саме електронних сигарет, які стають усе популярніші серед українців.  Але головна проблема, вважають фахівці, відсутність вимог і контролю над  розчином, яким заправляють цигарку. Власе, законопроект внесе чіткі вимоги до такого "куріння".
Головна проблема, вважають фахівці, відсутність вимог і контролю над  розчином, яким заправляють цигарку.

Законопроект підтримали експерти ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» та включили його в дорожню карту реформ на 2015 рік.Нині в Україні курити електронні й паперові сигарети заборонено в закладах харчування, але таку заборону не підтримують в усій Європі.

Сигаретний  туман
«У США, до прикладу, електронна сигарета коштує приблизно 80 доларів, в Україні — 20. От і аргумент, щоб задуматися над урегульованістю нашого ринку», — каже в коментарі «Газеті» Андрій Скіпальський, голова Центру контролю над тютюном
2014 року укладачі Оксфордського словника вирішили словом року назвати vape — куріння електронної сигарети або сам ґаджет, або й інший прилад із такими функціями. Коментуючи вибір слова року, команда укладачів пояснила, що за рік частота вживання vape виросла вдівічі, що спричинене популярністю е-сигарет.
У США, до прикладу, електронна сигарета коштує приблизно 80 доларів, в Україні — 20.

Популярність електронної сигарети відзначили й у звітах Світової організації охорони здоров’я: 2010 року продано 750 тисяч електронних сигарет, тоді як наступного продажі збільшилися до 2,5 млн., а до середини 2013-го — вже до 10 млн. 2014 року у світі налічувалося 466 брендів електронних сигарет. Згідно з прогнозами, до 2030-го продажі електронних сигарет зростуть у 17 разів.

«Популярність е-сигарет зростає, але нині цей ринок зовсім не керований. Їх можна знайти у відділах разом з флешками та іншими електронними пристроями.  Виробники й продавці електронних сигарет ніколи не зверталися у МОЗ, щоб отримати дозвіл на продаж таких пристроїв як лікувальних засобів. Хоча їхню рекламу побудовано на тому, що вони є саме такими. Нещодавно я був на спеціалізованій конференції  в ОАЕ, де думки фахівців щодо електронних цигарок розділилися. Є кваліфіковані лікарі, які категорично проти них, але є і ті, хто підтримує такий спосіб перестати курити»,  — каже «Газеті» Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.
до 2030-го продажі електронних сигарет зростуть у 17 разів

13 травня народні епутадти зареєстрували законопроект, який передбачає окрему статтю з регуляції електронних сигарет . Там прописані чіткі вимоги ЄС.Нові обмеження дозволять зменшити привабливість куріння, особливо серед молоді. Така практика є міжнародною рекомендацією Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та новою вимогою європейського законодавства згідно з положеннями Директиви  2014/40/ЄС.
«Звичайно, курити у такий спосіб менш шкідливо, але говорити, що це абсолютно нешкідливо — не можна.  У парі все одно міститься нікотин. Оскільки  ці розчини виготовляють без спеціального контролю, то ніхто достеменно не знає склад нікотину та інших речовин у ньому. 
Покупець не може себе убезпечити від підробки, коли  купує тютюновий розчин, яким заправляють сигарету. Цей ринок в Україні ніхто не контролює. Ці розчини завозять з Китаю, насипати туди можуть будь-що, поки людина не помре, можна так і не дізнатися наповнення такого курива», — пояснює Красовський.


МОЗ рекомендує утриматися
Наукова група ВООЗ з регулювання тютюнових виробів опублікувала звіт (№955), у якому спеціально розглянуто питання щодо систем електронного надходження нікотину. Група дійшла висновку, що немає доказів того, що вживання цих виробів є безпечним для людей.

«Це пов'язано з тим, що нікотин навіть сам по собі є шкідливим для здоров'я, особливо для вагітних жінок. До того ж вживаючи електронні сигарети, споживач не може контролювати дозу нікотину.
Управління з контролю за продуктами харчування та ліками США 2009 року провело випробування електронних сигарет, які виявили невідповідність вказаних показників вмісту нікотину реальним. До того ж під час цих випробувань було виявлено, що електронні сигарети виділяють нітрозаміни (речовини, які можуть викликати рак) та інші шкідливі для здоров'я речовини, проте споживачів про це не інформують», — кажуть представники МОЗ.
Немає доказів того, що вживання цих виробів є безпечним для людей.

На сьогодні продаж та реклама електронних сигарет заборонені в Австралії, Канаді, Туреччині, Бразилії, Данії, Норвегії та інших країнах.
В Україні поширення електронних сигарет зумовлено тим, що вони формально не підпадають ані під категорію медичних засобів, ані тютюнових виробів. Тому електронні сигарети розповсюджують без дозволу відповідних органів.

Зміни до закону
Народні депутати на чолі з Ольгою Богомолець (також до групи ініціаторів увійшли Ганна Гопко, Олег Мусій, Луценко Ігор, Корчинська Оксана, Унгурян Павло) зареєстрували законопроект 2820  «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну».

«Цей  законопроект група депутатів зареєструвала вперше у березні, але невдовзі відкликала його. Таке рішення зумовлено лобістськими діями голови Комітету з питань податкової і митної політики Р. Насірова щодо головування його комітету під час розгляду цього законопроекту. Ґрунтовних підстав віддавати законопроект №2430 під відання комітету Р. Насірова не було, оскільки зміни, які пропонують у документі, лежать у площині питань охорони здоров’я», — вважає співавтор законопроекту, голова Центру контролю над тютюном Андрій Скіпальський.
 Нині ж на тютюновому розчині можна знайти тільки перелік інгредієнтів (без пропорцій) та країну-виробника без контактів.

Саме цей закон урегулює ринок е-цигарок. Зокрема, якщо зміни до закону ухвалять, то виробники та імпортери електронних сигарет і заправних контейнерів повинні надіслати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, повідомлення про будь-які вироби, які вони мають намір реалізовувати на території України.
Електронна сигарета або заправний контейнер, міститиме таку інформацію: ім'я та контактні дані виробника, відповідальної юридичної або фізичної особи в Україні і, якщо є, імпортера в Україну;
перелік всіх інгредієнтів і продуктів виділення;
токсикологічні дані про інгредієнти й продукти виділення;
інформація про дози й поглинання нікотину при споживанні в нормальних або розумно передбачуваних умовах;
опис компонентів продукту;
 в тому числі, там де вони застосовуються;
 опис виробничого процесу, зокрема чи є серійне виробництво і свідчення того, що процес виробництва гарантує відповідність вимогам цієї статті; заяву про те, що виробник та імпортер несуть повну відповідальність за якість і безпеку виробу при його розміщенні на ринку і використанні при нормальних або розумно передбачуваних умовах.
 Нині ж на тютюновому розчині можна знайти тільки перелік інгредієнтів (без пропорцій) та країну-виробника без контактів.

 Маряна Вербовська, Львівська газета

1 коментар:

  1. Я порекомендую будь-кого, хто шукає кредит для бізнесу, містеру Бенджаміну, який допоміг мені позику на чотири мільйони доларів США для запуску мого бізнесу, і це було швидко. При отриманні позики у них було дивно, наскільки легко їм було працювати. безпечний. Це, безумовно, був позитивним досвідом. Уникайте сюди шахраїв і зв’яжіться з містером Бенджаміном Он. 247officedept@gmail.com. WhatsApp ... + 19893943740. якщо ви шукаєте кредит для бізнесу.

    ВідповістиВидалити