четвер, 7 серпня 2014 р.

Місто для заводів

Біля Яворова зведуть індустріальний парк, який вирішить дві проблеми району: наслідки підприємства «Сірка» та відсутність готових приміщень для міжнародних та мультинаціональних компаній
Карина Лазарук, Мар’яна Вербовська

Це —  хороша ідея, за неї треба братися!» — каже «Газеті» Іван Карпа, голова Яворівської райради, індустріального парку на території Яворівщини і розбирає папери на столі, щоб знайти назву проекту, в рамках якого реалізовуватимуть цю ідею. Наразі голова ради не знає деталей проекту, але вірить, що люди знайдуть роботу, тому наголошує: парк слід будувати.

Екзотична ідея — зведення індустріального парку — не нова в Украї­ні, але дуже влучна для цього району. Невдовзі тут планують звести унікальний комплекс, де низка підприємств утворить міні-місто. Промислові підприємства розташують за кілька кілометрів від Яворова, поряд обіцяють звести готель для бізнес-гостей та кілька кафе та їдальню, щоб створити для роботи максимально зручні умови. Сюди зможуть приїжджати підприємці звідусіль, щоб запускати виробництво, а люди, які мешкають навколо, вже мають надію на робочі місця.

Пісок і сірка

Зараз на території майбутнього парку — долина з піску. Де-не-де тут можна знайти закам’янілу сірку жовто-зеленого кольору. Поки що тут нічого не натякає на майбутню конструкцію, але заступник голови райради Володимир Сичак переконаний, що майбутнім підприємцям тут дуже сподобається.

«Парк розташовуватиметься поряд з митним переходом Грушів — Будомєж, що тільки підсилить привабливість для інвесторів. Є прекрасні приклади парків у Польщі. Я там був і переконався, що це — добра ідея», — каже Іван Карпа.

Недалеко від потенційного парку є Яворівський полігон, а дорогою до Польщі — велике озеро, яке утворилося в одному з кар’єрів. Час від часу тут лунають постріли й вибухи з полігону.

«Індустріальний парк — одна з небагатьох позитивних ідей, які ми зараз обговорюємо. Решта тем про те, що відбувається на Сході країни, та про хлопців, які вже виїхали туди з Яворівського полігону», — розповідає «Газеті» Володимир Сичак.

Землю відновлять за кошти Європейського Союзу в рамках програми транскордонного співробітництва Польща — Білорусь —Україна. Місцеві ради повинні дофінансувати лише 10% вартості проекту.

20 років без роботи


Територія, де планують збудувати парк, — залишки колишнього ДГХП «Сірка».

Парк створять на 40 гектарах землі екс-підприємства. Дуже довго цю територію називати мертвою, бо в 60-ті роки минулого століття тут був найбільший у світі сірчаний кар’єр, площею 950 гектарів. За роки експлуатації відкритим і свердловинним способами тут добули понад 20 млн. т сірки, з якої виготовляли мінеральні добрива для сільського господарства колишнього СРСР. На початку 1990-х років виробництво самородної сірки стало нерентабельним, а з 1992 року видобуток руди майже припинили. Тоді кілька сотень людей втратили роботу. А за кілька років люди масово почали виїжджати на заробітки закордон.

Індустріальний парк — це шанс якщо не повернути своїх із-за кордону, то принаймні уникнути наступних хвиль еміграції.

Відновлення та розвиток

«Цей проект реалізовують п’ять партнерів: Любачівська міська рада,  партнери Любачева, Яворівська районна та Новороздільська міські ради й Інститут регіонального розвитку. Кожен з них має свою ділянку роботи. В рамках цього проекту передбачено рекультивацію двох ділянок: у Яворівському районі — 40 га та Новороздільської міськради — 46,4 га, — розповідає «Газеті» Олена Бей, координатор проекту, директор центру підтримки бізнесу NewBiznet. — Зараз відбувається рекультивація землі та технічний нагляд за роботою. Ми розробляємо низку документів, які допоможуть цей проект реалізовувати далі. Ще не закінчено роботи, оскільки ми взяли забруднені землі».

Зараз в ініціаторів ідеї є дві мети:

1. Відновлення екологічної рівноваги на забруднених ділянках.

2. Розвиток підприємництва й поліпшення доступу інвесторів.

Отож у рамках проекту мають створити концепції (проекти вже підготували) майбутніх парків на обох територіях.

В обох районах вже створено інституції місцевого економічного розвитку. В Яворівському районі це — Агенція місцевого економічного розвитку, яка працює вже з червня, у Новому Роздолі — це Центр регіонального розвитку. Їх завдання однакові: сприяння місцевому економічному розвитку на території районів.

«Вимоги до підприємств прості: щоб цей індустріальний парк приніс багато користі місцевій громаді й мешканцям району. Тобто наповнював бюджет на всіх рівнях. Бо якщо підприємство, наприклад, зареєстровано в Києві, а має своє виробництво в Яворівському районі, то, згідно з чинним законодавством, більшість податків йде в центр. Зараз ми вивчаємо закордонний досвід ІП у світі, щось можемо запозичити», — розповідає Олена Бей.

Для запобігання ризикам, які пов’язані з негативним впливом виробництва на довкілля, концепцією передбачено, що пріоритетними напрямами діяльності індустріального парку будуть так звані «сухі» легкі промислові галузі, що не потребують знач­них затрат ресурсів і, відповідно, мають невеликі викиди  забруднювальних речовин у повітря.

Подібні парки в Украї­ні функціонують, зокрема, в Кіровограді та на Закарпатті. Кожний парк має певну особливість, наприклад, Яворівський парк має бути максимально дружнім для довкілля.



P.S. Проект здійснюють у рамках програми «Розвиток підприємництва шляхом поліпшення доступу до інвестиційних ділянок у місті Любачів та ґміні Любачів, а також відновлення деградованих земель Яворівського району та м. Новий Розділ», що реалізують у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща — Білорусь — Україна 2007 — 2013 рр. і фінансує його Європейський Союз у рамках Європейського інструменту сусідства та партнерства.

Львів — Яворів — Львів
7 серпня 2014 Львівська газета
http://www.gazeta.lviv.ua/ecology/33131

6 коментарів:

  1. Якщо у вас були фінансові проблеми, то вам пора посміхнутися. Вам потрібно зв’язатись лише з паном Бенджаміном щодо суми, яку ви хочете позичити, та періоду оплати, який вас влаштовує, і ви отримаєте позику протягом трьох робочих днів. Щойно я в шостий раз отримав позику в 700 тисяч доларів терміном на 180 місяців з можливістю виплати до закінчення терміну дії. Містер Бенджамін допомагає мені в оренді. Зв’яжіться з ним, і ви побачите, що це дуже чесна людина з добрим серцем. Його електронна адреса - 247officedept@gmail.com, а його номер телефону в WhatApp - + 1-989-394- 3740.

    ВідповістиВидалити
  2. Мене звати пан Ругаре Сім. Я живу в Голландії, і сьогодні я щаслива людина? і я сказав собі, що будь-який позикодавець, який рятує мене та мою сім'ю від нашого бідного становища, я передам будь-яку особу, яка шукає позику до нього, він подарував мені і моїй родині щастя, мені потрібна була позика в € 300 000,00, щоб розпочати своє життя спочатку, оскільки я одинокий Батько з двома дітьми. Я зустрів цього чесного і Аллаха, що боїться, позичальник, який допомагає мені в позиці в 300 000,00 євро, він боїться Аллаха, якщо Вам потрібна позика і ви повернете позику, будь ласка, зв’яжіться з ним, скажіть йому, що (пан, Ругаре Сім) направить вас до нього. Зв’яжіться з паном Мохамедом Каріном електронною поштою: (arabloanfirmserves@gmail.com)


    ІНФОРМАЦІЙНА ФОРМА ПРО ЗАЯВКУ НА ПОЗИЦІЮ
    Ім'я......
    Ім'я по батькові .....
    2) Стать: .........
    3) Необхідна сума позики: .........
    4) Тривалість позики: .........
    5) Країна: .........
    6) Домашня адреса: .........
    7) Номер мобільного телефону: .........
    8) Адреса електронної пошти ..........
    9) Щомісячний дохід: .....................
    10) Рід занять: ...........................
    11) Про який сайт ви тут описувались .....................
    Дякую і всього найкращого.
    Надіслати електронною поштою arabloanfirmserves@gmail.com

    ВідповістиВидалити
  3. Привіт, пані та джентльмени, вам потрібна фінансова допомога? Я макс. Я кредитор, а також фінансовий консультант.

    Вам потрібен терміновий кредит, щоб очистити свої борги або Вам потрібен кредит на власний капітал, щоб покращити свій бізнес? Чи були ви відкинуті банками та іншими фінансовими агентствами? Вам потрібна консолідація кредиту або іпотека? Пошук не більше, як ми тут, щоб зробити всі свої фінансові проблеми речі минулого. Зверніться до нас по електронній пошті:

    oceanfmortgages@gmail.com
    oceanfmortgages@gmail.com

    Це іпотека з фінансів океану. Ми пропонуємо кредити тим, хто зацікавлений у розумній процентній ставці 2%. Діапазон коливається від 5000,00 євро до максимум 100 000 000.00 євро.

    ВідповістиВидалити
  4. Особистий кредит від 15 000 грн. До 22 000 000,00 грн. Без перевірки кредитного балу, миттєвого затвердження, електронна пошта: creditmorga@gmail.com
    email: creditmorga@gmail.com

    ВідповістиВидалити
  5. Хороший день

    Вам потрібна позика на всі цілі? Чи є у вас фінансові проблеми? Bridge Finance гарантується наданням клієнтам фінансових послуг за вигідною процентною ставкою. Наші позики прості та швидкі. Зв’яжіться з нами сьогодні, щоб отримати потрібну позику. Ми можемо підібрати будь-який бюджет із відсотковою ставкою 2% від вашого бюджету. Якщо ви зацікавлені, будь ласка, зв'яжіться з нами зараз (bridgecoparate@gmail.com)

    ВідповістиВидалити
  6. Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3%? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan, student Loan, debt consolidation Loan etc.. no matter your credit score.
    Personal Loans (Secure and Unsecured)
    Business Loans (Secure and Unsecured)
    Consolidation Loan and many more.

    Contact US for more information about Loan offer and we will solve your
    financial problem. contact us via email: muthooth.finance@gmail.com
    Phone number: +917428831341 (Call/What's app)

    ВідповістиВидалити