пʼятницю, 6 квітня 2012 р.

Зайві дерева


Потай від мешканців будинку влада дозволила зрізати дерева, щоби звести крамницю

Біля житлових будинків у Трускавці зрізали дерева, за які місцеві мешканці боролися кілька місяців. За словами тих, хто мешкає за адресою: вул. Дрогобицька, 29, ідеться про поодинокі зелені насадження біля їхнього під’їзду.

— Коли я повернувся з роботи 2 квітня, то побачив тільки пеньки. Зрубали березу заввишки 20 метрів, яка була здорова та нікому не заважала. Також під сокиру потрапило кілька фруктових дерев. Це прибудинкова територія, за яку ми боролися з мерією кілька місяців, дерева зрубали без попередження, — розповів пан Михайло, мешканець будинку.

Дерева зрізали пополудню, коли майже нікого в будинку не було. Коли ж жителі повернулися з роботи, то відразу викликали міліцію та написали скаргу. А ось у міській раді Трускавця мають зовсім інший погляд на ситуацію. У розмові з журналістом «Газети» Станіслава Неместюк, заступник начальника управління житлово-комунального господарства і будівництва Трускавецької міськради, запевнила, що територія дуже давно перебуває в оренді, а її цільове призначення — розміщення магазину.

— Це ділянка площею 60 квадратних метрів. Дозвіл на зрубування дерев видали в управлінні охорони навколишнього середовища Львівської області. Перед тим ми провели спеціальне обстеження та надіслали всі документи до Львова. Дерева вирішили зрізати, а кущі бузку пересадити в інше місце, — роз’яснила С. Неместюк.
Напрочуд дивними в цій ситуації здаються два моменти. По-перше, вартість зрубаних дерев установили «згідно з таксою» та вирахували з орендатора ділянки... 164 гривні. Це справді мізерія, адже йдеться про кілька фруктових дерев, які плодоносили, здорову березу та два кущі бузку. По-друге, дозвіл на зрубування дерев видали львівські експерти, не виходячи зі свого кабінету (так запевняють у мерії Трускавця). Пояснили це тим, що в паперах було чітко прописано, які дерева, скільки їх і чи доцільно зрубувати. В управлінні охорони навколишнього середовища спробували розтлумачити «Газеті» нюанси справи. «Не можу пригадати, чи я особисто був на місці, бо за місяць маємо до ста виїздів. У 99% випадків відвідуємо територію, перш ніж скласти акт. Якщо в міськраді Трускавця нас не бачили — це нічого не означає. Ми не зобов’язані туди звітувати. У такому разі мешканці просто не могли нічого зробити, бунтувати тепер марно. Земля вже перебуває в оренді, це погодила міськрада. Як орендар отримав ділянку на місці, де ростуть дерева, запитання до місцевої влади. Щодо суми відшкодування, то її встановлюють за шкалою органів місцевого самоврядування. Це розрахунок на шість саджанців горіха, аличі та берези», — пояснив Богдан Черпак, головний спеціаліст сектору регулювання біоресурсів Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області.

Мар’яна Вербовська, Львівська газета №14(663) 5 квітня 2012 року

Немає коментарів:

Дописати коментар