пʼятницю, 6 квітня 2012 р.

Бунт чотирилапих


У Львові борються за гуманне ставлення до тварин

31 березня відбудеться акція, в межах якої власники та захисники тварин вимагатимуть від керівництва держави гуманного вирішення проблеми безпритульних чотирилапих. У суботу ополудні учасники планують зібратися біля пам’ятника Іванові Франку під гаслами «Проти отруєння тварин на вулицях нашого міста!», «За гуманне зниження популяції безпритульних тварин».

— Акцію організовують учасники груп захисту тварин у соціальних мережах, — розповіла «Газеті» пані Наталія, працівник притулку для бездомних тварин «Милосердя». — Такі заходи відбудуться в різних куточках України та світу.

За словами Євгенії Павлюткіної, співорганізатора акції «За гуманне зниження популяції безпритульних тварин», державні органи практично не реагують на скарги про вбивство тварин. Саме тому, небайдужі до цієї проблеми вирішили запозичити ідею акції в Німеччини, де в такий самий спосіб боролися за повагу до тих, кого приручили.

— Упродовж близько року відбуваються масові отруєння собак. Називаємо їх зачистками перед Євро-2012. Підозрюємо, що ці дії вчиняють на замовлення влади задля очищення вулиць міст від бродячих псів перед чемпіонатом. Тому вимагаємо від влади перелік конкретних заходів, щоб вона довела: насправді хоче не смерті тварин, а цивілізованого вирішення проблеми, — розповіла «Газеті» Є. Павлюткіна, — Вимагаємо, щоб сайт, на якому викладають відеоролики вбивство тварин, закрили. А причетних до цього притягнули до кримінальної відповідальності. Можливо, це справа рук так званої групи «догхантерів», яка діє на території Росії та є вже в Україні. Ці особи переконані, що, знищуючи собак, очищують місто від інфекцій і захищають городян від нападів безпритульних псів.

Окрім покарання, активісти прагнуть, щоб у Львові з’явився великий притулок для тварин, які не мають власників. Для поліпшення ситуації з безпритульними псами, потрібно також, аби запрацювала система стерилізації. Досі не вирішено проблему із зонами для вигулу, бо нині діє понад 60 майданчиків, але всі вони непридатні для прогулянок із домашніми улюбленцями: або замалі, або зовсім неоснащені. Організатори сподіваються, що велика кількість учасників акції зможе змусити владу розпочати нововведення.

— Дуже важливо, щоб про отруєння дізналося якнайбільше людей, — розповідає «Газеті» пан Ростислав, майбутній учасник події. — Кілька тижнів тому отруїли мого пса. Після прогулянки в Стрийському парку в нього почалися судоми, а через кілька годин собака помер. Маю висновок ветеринарів, у якому чітко зазначено, що його отруїли ізуміазидом. Усі документи скерую в міліцію, але потрібно зробити все, щоб ця історія більше не повторювалася...

Упродовж останнього року в місті зафіксовано 70 отруєнь чотирилапих, зокрема трьох домашніх і багатьох опікунських собак, навіть тих тварин, яких стерилізували. Найчастіше мертвих псів знаходять на вул. Стрийській. Також трупи чотирилапих виявляють на вул. Любінській, Кульпарківській, Петлюри, Тролейбусній, Липинського, Науковій, на Майорівці. У Львівському товаристві захисту тварин заявляють, що люди, які отруюють собак, навіть діляться рецептами отрути на своєму інтернет-ресурсі. Відтак акція мала би сприяти розголосу справи та пришвидшити пошук тих, хто причетний до загибелі тварин. Власників домашніх улюбленців закликають бути пильними під час прогулянок і стежити за тим, аби ті не їли нічого в парках міста.
Львівська газета, 29 березня 2012 року №13(662)

Немає коментарів:

Дописати коментар