понеділок, 23 квітня 2012 р.

Сонце, повітря та вода

Частка енергії з альтернативних джерел у ЄС перевищила 20%, натомість українці освоїли три стихії менш ніж на 1%

 Понад десять років тому Оксана Денис вирішила, що не чекатиме, поки ЖЕК полагодить дах її домівки. Покрівля будинку на вул. Саксаганського була дірява, як решето, під час кожного дощу у квартирі доводилося ставити відра, куди капала вода. Саме тоді жінка вирішила: полагодить дах самотужки. Проте на цьому не зупинилася й облаштувала таку покрівлю, яка забезпечує її енергією та теплом.
— Я видавала журнал «Ринок інсталяцій. Зелена енергетика», бачила дуже багато варіантів технологій, які забезпечували б водопостачання, опалювання, освітлення, — пригадує пані Денис. — Під час повної заміни даху постало питання про облаштування горища. Це дало змогу моделювати ситуацію типового односімейного будинку. Використовуючи свої знання, застосувала один із варіантів. Зауважу, що це доступно кожному! Крім того, хотіла б розвіяти міф про окупність. Це великий обман, коли нас змушують визначати, чи окупиться річ. Коли людина зводить будинок і ставить дорогий паркан, чи зважає на окупність? Комфорт для нас, мешканців Львова, рівнозначний незалежності від комунальних послуг. Вони погані й дорогі. Покриття даху помешкання Оксани Денис вбирає сонячну енергію. Електрика і тепло вдома — від сонця. А для отримання електричної енергії частину покрівлі покрили жерстю з інтегрованими фотовольтаїчними елементами, які поглинають сонячне світло. Завдяки цьому можна освітлювати всю оселю, навіть узимку. Тому, коли ледь теплі батареї або ж зникає світло, пані Оксану це абсолютно не бентежить. Використовувати класичні блага цивілізації в будинку змушені тоді, коли похмура погода. Для обігріву в приміщенні встановили камін на дровах. Система опалення проходить стінами та підлогою, тому достатньо 30-35 градусів у системі для того, щоб обігріти помешкання. У звичайних системах температура має бути вдвічі вищою. За електрику Оксана Денис платить орієнтовно 200 гривень на місяць, хоча площа її квартири 190 кв. м. — Знаю, що багато моїх колег обладнали аналогічні системи опалення. Але вони не надто це розголошують. Додам, що цілком задоволена тим, як облаштувала помешкання, — наголошує пані Денис.
  Зроби сам
 Почати жити без проблем ЛКП може кожен. Для цього в Україні почали надавати спеціальні кредити за підтримки облдержадміністрації. Влада погодилася покривати частину відсотків за кредит, який мешканці взяли, щоб утеплити приміщення, встановити вікна, котли чи пристрої для отримання енергії з альтернативних джерел. Львів став першим містом в Україні, де надають такі позики. — Програма діє майже рік, представники влади самі запропонували нам співпрацювати. За цей час видали понад 50 кредитів, — розповідає «Газеті» Тетяна Вербицька, заступник директора львівської філії ВАТ «Укрінбанк». — Найпопулярніша покупка — котел для обігріву. Максимально можна отримати в кредит 20 тисяч гривень. Програма банку передбачає видачу кредиту на 75% вартості того обладнання, яке планує придбати клієнт. При цьому максимальний термін кредиту — два роки під 25% річних. 10% річних виплачує той, хто бере кредит, решту 15% погашає влада. Подібні системи почали діяти в Миколаєві та Рівному. До того ж, незабаром облдержадміністрації мають збільшити кількість банків, які надаватимуть такі позики.
Потрібна стратегія
Нині в Україні менш ніж 1% енергії отримують із відновлювальних джерел. Ідеться здебільшого про станції, які працюють для отримання електроенергії. В Європі цей показник сягає 20%!
Нині в Україні менш ніж 1% енергії отримують із відновлювальних джерел. Ідеться здебільшого про станції, які працюють для отримання електроенергії. В Європі цей показник сягає 20%!
 — У Європейському Союзі навіть існує директива «20/20», згідно з якою до 2020 року країни ЄС мають збільшити частку енергії, отриманої з альтернативних джерел, до 20%, — розповідає Ігор Шалайський, головний інженер Інституту відновлювальної енергетики НАН України. — Деякі держави вже перевищили цей рівень, зокрема Німеччина та Голландія. А от у Росії ситуації ще гірша, ніж у нас.
На думку фахівця, нині важливо пояснити людям, що це не тільки краще для довкілля, а й подекуди дешевше, ніж класичні системи опалення й електроенергії. Зокрема, 10 років тому у США досягли рівня собівартості виробництва електроенергії вітростанції 4 євроценти. — Є дуже багато варіантів стимулів, які давно застосовують у країнах Євросоюзу, — зауважує пан Шалайський.
— Насамперед — продаж електроенергії за зеленим тарифом. У Бельгії діє система знижок для встановлення таких пристроїв під назвою «Блакитний сертифікат». Чудових результатів у США досягли завдяки зменшенню податків... Експерт переконаний, що заохочувати українців установлювати прилади для отримання енергії з альтернативних джерел мають масові пільгові кредити на спеціальну техніку.

 Мар’яна Вербовська, Львівська газета №16(665) 19 квітня

Немає коментарів:

Дописати коментар