середу, 2 листопада 2011 р.

Пастка для зубра


Через любов до трофеїв і «м’яке» законодавство Україна може залишитися без одних із найважчих представників Червоної книги
На Львівщині стало на одного зубра менше. Убиту тварину знайшли на території Державного підприємства «Мисливське господарство «Стир», мотиви злочину та винуватця наразі шукають. За різними підрахунками, в Україні залишилося близько 250-300 зубрів. Іще на початку незалежності їх було втричі більше. Навіть Червона книга не змогла стримати мисливців від спокуси постріляти у звіра, відтак нині тварини фактично на межі свого існування в Україні.
Закон є, механізму немає
Андрій Яремчук, директор «Мисливського господарства «Стир», розповідає «Газеті», що нині є дві версії скоєного: звіра намагалися відлякати, бо він ласував городиною, або його вбили браконьєри, та, побачивши розміри тварини, просто не мали чим її вивезти.
— За останніми даними, в нашому господарстві 20 зубрів. Це не перший випадок, коли вони помирають. Навесні 2009 року зубр потрапив у мисливську петлю і помер, — розповідає Андрій Яремчук. — Люди часто скаржаться, що зубри псують урожай, але слід шукати інших методів протидії шкідництву, ніж убивство. Ділянку можна обгородити та застрахувати. До того ж, згідно з українським законодавством, є відшкодування за пошкодження городини тваринами. Коли ж ми намагалися з’ясувати, як саме можна відшкодувати збитки, то виявилося, що механізму просто немає, немає навіть відповідного фонду.
А поки механізму немає, люди відлякують диких тварин хто як уміє і може.
Заборонений зубр
Коли в Україні заборонили полювати на зубра — це тільки розпалило бажання мисливців у них поцілити, вважає Олексій Василюк, заступник голови національного екологічного центру України (НЕЦУ). Нині модно повісити на стіну роги чи шкіру зубра. Звісно хиба не в забороні, а в менталітеті псевдомисливців. Тож, аби виправити ситуацію, слід зробити жорсткішими норми закону, припускає експерт.
— Усі знають, що полювати на зубра не можна. Попри це, звір належить до улюблених мисливських трофеїв. Тому, коли на нього заборонили полювати — люди, звісно, перестали полювати, натомість почали займатися браконьєрством. Інша проблема, чому ж тварини потрапили до Червоної книги? Їх тривалий час відстрілювали, а потім почали берегти на території мисливських угідь чи нацпарків, тож тварини вже просто не мають змоги активно пересуватися і розмножуватися, — розповідає «Газеті» О. Василюк. — Для того, щоб побороти браконьєрство, на мою думку, слід суттєво збільшувати штрафи і навіть запроваджувати кримінальну відповідальність за цей злочин. Ця ситуація схожа до джипінгу в заповідниках. Люди знають, що цього не можна, але отримують задоволення від того, що можуть дозволити собі заборонене. Ведмедів — 300, зубрів — 200, крутіше — хіба що стріляти в людей…
Із тим, що закон куций і штрафи варто підвищити, погоджується і Василь Бурмас, начальник відділу мисливського господарства Львівського обласного управління лісового господарства. Як пояснив фахівець «Газеті», нині відшкодування за знищення зубра мізерне — 2500 грн. А за козулю, лося, кабана чи оленя — учетверо більше, хоча вони не належать до Червоної книги.
— У нашій компетенції розробляти такси на тварин, яких можна вполювати. Відшкодування за тварин, яких унесено до Червоної книги, мало б розробити Міністерство екології та природних ресурсів, але наразі відомство не збільшило вартість, — коментує В. Бурмас.
Злочин без кари
Майже щороку в Україні з’являється новина про вбитого зубра. Натомість звістка про те, що вдалося знайти винуватого — рідкість. Фахівці розповідають: оскільки стріляють у тварину здебільшого заможні горе-мисливці на так званих «королівських полюваннях», знайти винуватого апріорі складно. П’ять років тому на Львівщині нахабно застрелили звіра, однак хто це зробив — з’ясувати так і не вдалося.
— 13 січня 2006 року наші колеги із Карпатської Станції охорони диких тварин (Польща) повідомили про те, що в урочищі Мішок поблизу с. Боберка Турківського району Львівської області, за інформацією прикордонних служб Польщі, є поранений зубр, який перейшов р. Сян і залишив сліди крові, потім повернувся на територію України, — розповідає «Газеті» Оксана Марискевич. — Я відразу передала цю інформацію природоохоронним службам Львівської області й Боринському (???) держлісгоспу. Зубра знайшли на території Боринського держлісгоспу, він був уже мертвим. Було залучено прокуратуру та слідчих, але винуватих не виявили. Парадокс — на цю територію не можна потрапити без відповідних дозволів (смуга між лінією інженерних споруд і державним кордоном України), а полювати там заборонено чинним законодавством України. Але там полюють... Місцеві мешканці сміялися з того, що не знайшли винуватців, адже там одна дорога, усі знають, хто може нею їздити, — особи, які так чи інакше пов’язані з владою та прикордонниками. Але все це — мої здогадки, не більше.
Наразі в Україні найгірша ситуація з червонокнижниками в Європі. У січні 2007 року в Білорусі налічували 730, в Росії 380, в Польщі — близько 900 зубрів. Тільки в Україні їхня кількість завмерла на двох сотнях. Найімовірніше, тільки коли мода на трофеї спаде, а законодавство запрацює, ми зможемо зафіксувати збільшення зубрів в нашій країні. Наразі жити їм тут зовсім некомфортно.
Мар’яна Вербовська, 20 жовтня 2011 року “Львівська газета”

Немає коментарів:

Дописати коментар