суботу, 29 червня 2013 р.

Навіщо нам вугілля?

Сланцева революція змінить енергетичний ландшафт в Україні. І не тільки енергетичний…
Ініціатива видобування нетрадиційного газу переросла в авантюру з багатьма невідомими. Проте через два місяці ми вже знатимемо, видобуватимуть паливо чи ні.
Семінар Chevron у Львові

— Тепер усе в руках депутатів. Вони й вирішать, чи працюватиме тут компанія Chevron. Держава передала м’яч їм, — пояснює «Газеті» Володимир Ігнащенко, радник міністра екології та природних ресурсів України. Він приїхав до Львова, щоб коротко розповісти про угоду й відповісти на шквал запитань від місцевих депутатів.

Минулого тижня угода про видобуток сланцевого газу нарешті потрапила в руки депутатів Львівщини й Івано-Франківщини. Це означає, що до кінця літа ми знатимемо, чи працюватиме Chevron в Україні. Сплив час політичних дискусій і страйків-карнавалів, треба вирішувати, хочуть люди, щоб тут видобували сланцевий газ чи ні.

Привіт, Америко!

На цей документ дві області чекали понад рік. 10 травня 2012 року Кабмін визнав Chevron переможцем у конкурсі на розподіл вуглеводнів у межах ділянки Олеська. Можна сказати, що саме відтоді тільки ледацюга не сперечався про те, чи доречно видобувати нетрадиційний газ у нашій державі. Ба більше, за 12 місяців, мабуть, не залишилося жодного українця, який не знав би, що таке сланевий газ.

Учасники суперечки поділилися на два ворожі табори: «за» впевнені, що ми станемо енергетично незалежними і ціна на газ у країні впаде, «проти» переконані, що нас чекають землетруси, забруднення води й тиранія американської компанії. Найбільше олії у вогонь у цій ситуації долили політики, зокрема представники ВО «Свобода» вирішили найактивніше захищати українців від «армагеддону». На останній зустрічі у Львівській облраді Ірина Сех, голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, представник ВО «Свобода», патетично наголосила, що вона не поїде до Америки, щоб подивитися на роботу компанії Chevron.

«Львів — не Пенсільванія, Янукович — не Обама! Не поїду до Америки, бо мене чекають на Донеччині та Харківщині. Я отримала 731 сторінку з підписами проти буріння свердловин. Матері приїжджають звідти до мене в Київ, щоб розповісти, що вода в їхніх колодязях уже забруднена. Усім селом вони збирали гроші на квитки до Києва. Тому я маю бути там, разом із ними», — зазначила пані Ірина на сесії облради.
www.lesovod.org.ua

Виступ депутатки виглядав дуже емоційним на тлі інших доповідачів, зокрема й тому, що вона кілька разів повторила: радник міністра збрехав нардепам. Така радикальність особливо здивувала представників Chevron. Пітер Кларк, генеральний менеджер Chevron, усю доповідь прислухався до перекладачки, час від часу розводив руками й хитав головою, але нічого не спростовував. Складно змовчати про те, що на тлі часами неадекватних криків українських політиків сталевий спокій і стриманість представників американської компанії вселяли більше довіри.

Окрім того, диявол у деталях таки з’явився.Попри радикальність виступу Ірини Сех, в якому вона шість разів повторила, що не поїде до США, її колеги не були такими одностайними. Двоє людей з облради полетіли в Пенсільванію, серед них — прес-секретар ВО «Свобода» (?!) та помічник голови Львівської обласної ради Олександра Федів, помічник першого заступника голови Віталій Горбатенко. Депутати, які вирішуватимуть долю угоди, не потрапили у склад комісії, яка помандрувала до Штатів.

Дві області — одне рішення

Поки минулого тижня львівські депутати розпачливо заявляли, що не отримали тексту угоди, івано-франківські колеги розмістили текст документа на своєму сайті. Ба більше, текст угоди тоді вже висів на веб-сторінці «Економічної правди», а в нас і далі нарікали на її відсутність. На екологічній комісії ніхто ще не аналізував проекту, але всі мають свої зауваження.

«Як на мене, всю інформацію, пов’язану з роботою компанії, подають однобоко. Не запрошують на профільні зустрічі представників екологічних організацій. Тут важливо якнайбільше прочитати та дізнатися, бо питання дуже складне. Значна частина депутатів негативно ставиться до цього проекту. Мене дивує, чому акцентують на гідророзриві, адже значне використання вод буде з нашої землі. Якщо її забруднять, то невдовзі будуть шкідливими навіть дощі. Не бачу логіки у видобуванні сланцевого газу. Як патріот своєї області не можу зрозуміти, чому паливо видобуватимуть у нас, але ми його не використовуватимемо, — розповів «Газеті» Андрій Трусенко, голова екологічної комісії Івано-Франківської облради.

На Львівщині депутати продемонстрували своє скептичне ставлення, коли формулювали запитання представникові Мінекології. Більшість із них стосувалася забруднення території та вигоди для місцевого населення. Щоправда, раніше Пітер Кларк наголошував, що збуватимуть газ на вільному ринку, продаватимуть його тим, хто запропонує гідну ціну.

Звіримо годинники

Тепер депутати мають два місяці на те, щоб проаналізувати угоду та винести її на сесію. Якщо обидві ради скажуть «так», сланець почнуть шукати вже восени. Якщо ж вони не зможуть визначитися, то Кабмін може продовжити розгляд документів до 24 листопада. Листопад стане останнім шансом добувати нетрадиційний газ, бо влада більше не зможе продовжувати термін ухвалення угоди.

«Нині є завдання для обл­рад. Що вони захочуть, те й робитимуть. Чи організовуватимуть масові походи селами, чи інше, як вони визначать алгоритм погодження, так і буде.

Звичайно, з урядом треба буде все погодити. Ті зауваження, які захочуть внести депутати, потрібно узгодити зі Chevron», — пояснив «Газеті» Володимир Ігнащенко.

Цікаво, що депутати на Донеччині та Харківщині мали на вивчення угоди... менш ніж тиждень. Саме стільки часу дали їм на глибокий аналіз документа. За словами В. Ігнащенка, там люди мали «політичну волю», щоб виконати свою роботу.

Нагадаємо,  документ підпишуть на 50 років. Якщо це таки зроблять, першим етапом стане геологічне вивчення ділянки. Воно триватиме п’ять років. Загалом на цей процес планують витратити 350 млн. доларів. Цей етап повністю фінансуватиме компанія Chevron.

«Можливо, доведеться внести зміни до угоди, ми відкриті до співпраці. Розуміємо, що останнє слово скаже місцеве населення, і ми тепер очікуємо його відповіді», — повідомив «Газеті» Пітер Кларк.

Отож за час, який залишився, депутати облрад повинні врешті визначитися, потрібен нам сланцевий газ чи ні. Схоже, він міг би стати альтернативним джерелом енергії або природним лихом, або і тим, і тим водночас. Наразі настрій облрад підштовхує до того, що ми це так і не дізнаємося.
http://www.gazeta.lviv.ua/sites/default/files/08-09_s_1.pdf
Мар"яна Вербовська, "Львівська газета. Вісник міста"

Немає коментарів:

Дописати коментар