четвер, 28 травня 2015 р.

Без газу та вугілля

Як отримати енергію від cонця, води, землі та повітря

«Я встановив теплову помпу, сонячні колектори та водяну сорочку в каміні. Рішення про встановлення альтернативних джерел енергії ухвалив одразу, коли будував будинок. Для мене принципово було не вести газ. Це було 2011 року.

Коли обираєте альтернативне опалення, дуже важливо ухвалювати саме комплексне рішення. Окремо встановлені сонячні колектори не дадуть бажаного результати. Згодом я зрозумів, що саме потрібно підсилити, оскільки спа-зона потребує більше енергії, то я поставив ще твердопаливний котел. От тоді всі питання було закрито, і я був повністю задоволений результатами», — розповідає «Газеті» Андрій Худо, співвласник Холдингу емоцій !FEST.

Теплова помпа у домі підприємця  має подвійний ефект і дає користь і взимку, і влітку: взимку викачує тепло, влітку — холод.

Так виглядає теплова помпа
Енергією вона живиться  із землі. Щоправда, чоловік зізнається, що якби ставив зараз, то обрав би ту, що живиться з повітря. Оскільки перша — це дуже дорога інвестиція, треба робити глибоку свердловину. Це значно більше зусиль, ніж з повітря.

Нині підприємець цілком задоволений тією системою, якою оснащений дім. І додає, що хотів би ще поставити вітряк, але через високий сосновий ліс ця ідея не зовсім доречна.

Теплова помпа завбільшки холодильник

Історія Андрія Худо — рідкість. Здебільшого тепло в домівках українці отримують, спалюючи газ, вугілля чи дерево.  За словами Василя Прусака, керівника Центру з енергозбереження при Львівському центрі науки, інновацій та інформатизації, причини на це дві: незнання та доровизна енергоефективності.
У Пустомитах завдяки тепловій помпі вже кілька років опалюють приватний будинок площею понад 100 квадратних метрів

«Витратною буде процедура встановлення котлів, але з часом усе це окупиться. Що більший будинок, то швидше окупиться проект.  Сьогодні немає жодної структури, яка б займалася просвітництвом чи навчанням , яке пояснювало б, що є вибір джерел енергії.  От, до прикладу, торік у багатьох приватних будинках власники переобладнали котли з газових на твердопаливні. Півтори тисячі державних кредитів виділили на закупівлю твердопаливних котлів. Але якщо порахувати витрати й користь, то ви зрозумієте, що такий варіант опалення далекий від ідеалу», — вважає Василь Прусак.

Так виглядає теплова помпа

Як приклад, фахівець розповідає про будинок у Пустомитах, де завдяки тепловій помпі вже кілька років опалюють приватний будинок площею більше ніж 100 квадратних метрів. Власник не платить за теплопостачання щомісяця, а отримує енергію з озера, що неподалік дому. Принцип дії теплового насоса простий: він може діставати енергію з води, повітря чи землі. Завбільшки така установка, як холодильник. Її можна поставити будь-де в будинку, керувати можна навіть зі смартфона.

«Тут стоїть швецький котел NIBE. Встановити його дорого — 10 тисяч євро. Але з року в рік, особливо з теперішніми цінами на газ, власники відчувають, наскільки вигідне було капіталовкладення. Іще один плюс — немає жодних експлуатаційних незручностей: не треба привозити дрова, вкидати в котел, чистити попіл», — пояснює головний інженер підприємства, яке встановлює котли, Олександр Ворощук.

Трубки у воді допомагають тепло озера віддавати для обігріву будинку

Поряд із приватним будинком у Пустомитах теплова помпа живить готельний комплекс «Озерний край», площею більше як 1500 квадратних метрів. Обладнання для такого комплексу коштувало понад 25 тисяч доларів, але про купівлю ніхто не пошкодував.

Енергія з даху

П’ять років тому у Львові запрацювала компанія, яка встановлює сонячні колектори. В «Екосистемі» розповідають, що встигли встановити  більше ніж 50 таких устаткувань на приватних будинках та великих підприємствах.  Один з найбільших об’єктів — готель «Галактика» у Винниках, де щодня за допомогою сонця підігрівають 6 тисяч тонн води. Раніше тільки за підігрів води потрібно було заплатити понад 30 тисяч гривень, тепер всі витрати покриває сонячна енергія.
Вартісною буде процедура встановлення котлів, але з часом усе це окупиться. Що більший будинок, то швидше окупиться проект

«Є сенс ставити сонячні колектори й у великих квартирах у місті. Від площі помешкання залежатиме ціна обладнання. Ми радимо встановлювати на квартирах більше ніж100 квадратних метрів, ціна за сонячний підігрів коштуватиме від 1,5 до 3,5 тисячі доларів. Тепла сонця вистачить і взимку. Колектор підігріватиме воду та підтримуватиме температуру в квартирі. За сучасних цін на газ, пристрій окупиться через п’ять років», — каже Андрій Удовиченко, технічний директор «Екосистем».

Сонячні колектори на даху готулю "Галактика"

Нині чоловік розповідає, що на підприємстві працюють над ідеєю будівництва невеликого містечка неподалік Львова, де енергію черпатимуть з відновлювальних джерел. Будуючи дім, одразу можна запланувати встановлення сонячної системи. Замість традиційного бойлера встановлюють сонячний бойлер, на даху будинку  монтують модульний сонячний колектор.

Велика площа — велика економія

Підвищувати енергоефективність та стимулювати відновлювальну енергетику найперше  радять на великих підприємствах.  Тут економія та самоокупність стануть очевидними вже за рік-два. Для того, щоб мати підтримку підприємці можуть отримати гранти в рамках проекту ООН з питань промислового розвитку (ЮНІДО) за допомоги Глобального екологічного фонду, який триватиме до травня 2017 року.

Національний координатор проекту ЮНІДО Ігор Кирильчук розповідає «Газеті» , що проект підтримує ті ініціативи, які показали, що вже працюють над енергозбереженням. Серед проектів, які вже підтримали, — концерн «Хлібпром» у Львові. 160 000 доларів підприємство отримало для встановлення систем рекуперації на чотири печі.

«Ми отримали грант майже 2 роки тому. Нові установки допомагають нам зменшити використання газу та пари. В нас на виробництві для випікання хліба використовують пар і газ, пояснюючи просто, вторинні гази ми повторно використовуємо для випічки. За перші 4 місяці цього року, завдяки низці проектів, нам вдалося знизити споживання газу на 50 тисяч кубічних метрів», –каже Галина Сахро, начальник технічного управління «Хлібпрому».
Підвищувати енергоефективність та стимулювати відновлювальну енергетику найперше  радять на великих підприємствах.

Установка, яку  встановили на печі – це пілотний проект українських винахідників у Вінниці. Незабаром досвідом ділитимуться з іншими підприємствами, де використовують печі.

«Ми підтримали п’ять проектів, зараз є можливість підприємствам звернутися до нас для співфінансування іще кількох. Для цього треба  просто написати до нас. Деталі є на сайті проекту ЮНІДО», — зазначає Ігор Кирильчук.

Як стимул фахівці наводять приклад: економія природного газу після реалізації проекту становить 170 тис. куб. м на рік. Щорічна економія коштів — 100 000 доларів, термін окупності — 1,6 року.
Львівська газета, 28 травня 2015 року

Немає коментарів:

Дописати коментар