четвер, 22 березня 2012 р.

Знечулення совісті


Через непоінформованість законописців, хірургія тварин може стати розкішшю для населення країни


Понад рік тому в Україні зареєстрували законопроект №9021, який регулює використання ключової знеболювальної речовини для тварин — кетаміну. Відтоді ветеринарні клініки балансують між законом і гуманністю, коли хворій кішці чи собаці слід зробити операцію. Якщо розроблений законопроект суттєво не змінять, то ціна життя домашнього улюбленця зросте в десятки разів, а кількість клінік зменшиться чи не на половину.

Операції на нервах
Щодня до Львівського еколого-натуралістичного центру, де розташований ветеринарний кабінет, формуються черги людей із домашніми улюбленцями. З дев’ятої ранку лікарі надають допомогу кішкам, цуцикам, хом’ячкам і навіть ігуанам. Ветеринар, голова Західноукраїнського товариства захисту тварин Андрій Курач використовує кетамін декілька разів на день, аби знечулити тварину. Без препарату неможливо проводити операцію, адже тварина відчуває біль, тож якщо його остаточно заборонять, то будь-яке хірургічне втручання стане неможливим.
— Маємо спеціальний зошит, де фіксуємо, скільки разів використовували кетамін. Без нього працювати практично неможливо. Коли ліки внесли в перелік наркотичних препаратів, то це було доволі умовно, бо кетамін не є наркотиком. Це та група препаратів, використання яких мають контролювати. Контролювати його слід на кількох етапах: виробництво, потрапляння до гуртових продавців і, власне, у ветеринарних установах. В Україні проблема виникла через те, що кетамін підлягає ліцензуванню. Виконати умови ліцензування вкрай складно, оскільки вони нелогічні та непродумані, — коментує «Газеті» А. Курач. — Є два шляхи вирішення цієї проблеми: перший — репресивний, за зразком Росії, встановлення ґрат на вікнах клініки, сигналізації і бетонних стін. Другий — розумний. У європейських країнах немає ліцензування препарату, там лише повідомляють певну структуру про те, що заклад використовуватиме кетамін, керівництво це погоджує. Клініка веде журнал використання кетаміну, вона прив’язана до аптеки, де купує медичний препарат. Між ними укладено угоду. Закупівлю здійснюють у межах місячної потреби.
Андрій Курач розповідає, що його польські колеги не мають практично жодних перепон у використанні кетаміну, єдина умова — замикати приміщення, де зберігають препарат, коли лікар виходить. Окрім того, ліки треба зберігати в металевій скрині.

Село без ветеринара

Іще одна проблема в тому, що не всі дії пов’язані зі знечуленням мають виконувати у ветклініці, особливо це стосується ветеринарії у селах, коли лікар мусить іти до корови чи до свині. Він не може тягнути до стайні броньовані двері з підключеною сигналізацією. Законопроект містить також один цікавий нюанс — ліцензію на отримання ліків зможуть отримати тільки ті установи, які зареєстровані на юридичну особу, а не на фізичну. Проте в Україні основна частка ветлікарів — це фізичні особи... Якщо умови ліцензування залишать такими жорсткими, то матимемо всього декілька клінік у великих містах, які проводитимуть операції. Що ж робитимуть ті, кому потрібно прооперувати тварину в селі, — загадка...
— Хірургія зникне з переліку можливостей багатьох людей. А інколи, щоб оглянути агресивну чи налякану тварину, необхідно зробити часткове знеболення. Особливість кетаміну ще й у тому, що його легко контролювати, препарат дуже практичний: можна застосувати до м’язів, внутрішньовенно, легко розрахувати на вагу тварини. Якщо необхідний інгаляційний наркоз, то також слід дотримуватися низки умов — наприклад, винести балони за межі приміщення можуть собі дозволити одиниці клінік. А ще його можна використовувати і для ссавців, і для рептилій і гризунів. Ветеринари просто змушені використовувати кетамін, — вважає пан Курач.
У подібний глухий кут потрапили 2003 року росіяни, у країні так само без попередження тимчасово заборонили використовувати кетамін. Тоді російські чиновники радили ветеринарам зв’язувати тварин якнайтісніше. Українські ж фахівці сподіваються, що їм не доведеться катувати тварин, щоби прооперувати їх.

Тимчасово дозволено

У березні Кабінет Міністрів дозволив ветеринарам використовувати кетамін до моменту законодавчого врегулювання цього питання. Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в середу. Постанова Кабміну діятиме або до затвердження Верховною Радою ветованого президентом закону з урахуванням його зауважень, або до ухвалення нового закону.
— Думаю, якщо законопроект стільки разів ветували, то він мусить мати логічне завершення, — прогнозує в коментарі «Газеті» Михайло Пуківський, головний лікар Львівської обласної лікарні ветеринарної медицини, член Асоціації спеціалістів ветеринарної медицини України. — Наразі не маємо жодної альтернативи кетаміну. Є препарати, які не настільки підходять, але в деяких випадках їх можна використовувати. Проте коштують вони в десять разів більше. Цілком доречно було б урегулювати систему використання знечулення, але значно м’якше, ніж запропоновано в законопроекті. Моя думка: має бути дозвіл, за яким медичні заклади отримають право користуватися кетаміновмісними препаратами з дотриманням норм зберігання в сейфах і фіксуванням у спеціальних журналах. І, звісно, кетамін не можна продавати в аптеках. Це повинні бути лише певні установи, використовувати ліки мають тільки спеціалісти, які провадять лікувальну практику.
Востаннє законопроект розглядали в лютому. Тоді Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров'я радив унести низку коректив. Це був другий, але не останній розгляд Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори». Під час повторного розгляду законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради, дати якого наразі невідомо, доповідатиме голова комітету Тетяна Бахтєєва. Ветеринари сподіваються, що до того часу державні чиновники встигнуть пізнати нюанси справи настільки, аби тварин в країні можна було оперувати без зайвих обмежень.
Мар’яна Вербовська, "Львівська газета", 22 березня №12(661)

Немає коментарів:

Дописати коментар