понеділок, 5 березня 2012 р.

Курцям тут не місце



Цьогоріч в Україні можуть заборонити курити в громадських місцях

Минулого тижня комітет із питань охорони здоров’я рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроект, який захищає громадян від згубного впливу тютюнового диму, зокрема забороняє курити в громадських місцях. Той, кому давно набридли клуби диму в ресторанах, зможе дихати на повні груди, а той, хто в громадських закладах просив що кілька хвилин поміняти попільнички, отримає ще одну причину позбутися шкідливої звички.

Українці кидають курити
За даними дослідження Всесвітньої організації охорони здоров’я, за останні п’ять років зав’язати зі згубною звичкою вирішила рекордна за роки незалежності кількість наших співвітчизників — 3,9 млн.! Причиною бажання востаннє загасити цигарку стало те, що в країні почали активно боротися з курінням, вважають фахівці.
— Тепер, якщо в закладі не дотримуватимуться вимог, власника можуть оштрафувати на суму 1-10 тисяч гривень, — каже Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю за тютюном Інституту стратегічних досліджень. — За підсумками останніх опитувань серед дорослого населення, щоденно курить 26% українців. Це значно менше, ніж кілька років тому. Навіть президент Віктор Янукович під час сесії Генеральної асамблеї ООН зауважив, що поширення куріння в нашій країні зменшилося на чверть.
Україна — одна з перших серед держав СНД, де можуть ввести таку заборону. У Великій Британії, Ірландії, Іспанії це зробили майже п’ять років тому. В Іспанії результати нововведення не забарилися: на 10% поменшало випадків інфаркту, ринок тютюнових виробів скоротився на 50%. Із 2010 року заборонено курити в усіх громадських закладах Туреччини, Франції. Німеччині. В Литві з тютюновим димом борються настільки серйозно, що показово оштрафували прем’єр-міністра, який задумано курив люльку в одній із кнайп.
— На щастя, нинішній очільник українського уряду не курить, але цікаво, як у нас зреагували б на держчиновника з люлькою, — міркує К. Красовський.
За кілька років команда українських курців зменшилася із 14 млн. до 10 млн. осіб. А споживання цигарок скоротилося на 25% — із 84 млрд. до 63 млрд. штук на рік. Згідно зі звітом ВООЗ, 2011 року Україна покинула когорту країн — лідерів за кількістю курців, перемістившись із четвертого на 24-те місце. Торік у Всесвітній день відмови від куріння, 17 листопада, 12 народних депутатів із різних політичних сил зареєстрували антитютюновий законопроект №9474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів)», який має ще більше посилити боротьбу зі шкідливою звичкою. У разі ухвалення законопроекту всі заклади культури та спорту, а також закриті приміщення кафе, ресторанів стануть на 100% вільними від диму.

Із цигаркою на вулиці

Перспектива курити винятково на вулиці самих курців не лякає. За словами Ігоря, курця з п’ятирічним стажем, жодних незручностей у нього це не викличе, особливо коли надворі потеплішає.
— Тільки я категорично проти заборони куріння в приміщенні барів і моєї квартири. Тому що це буде обмеженням моїх прав як курця, — зазначає він.
У закладах харчування Львова не чули про те, що окремих кімнат для курців і некурців більше не буде. Зокрема, про ймовірність заборони дізналися від кореспондента «Газети» та запевнили, що, коли зміни ухвалять, проситимуть клієнтів ходити на перекур у спеціальні приміщення. Ті ж, хто не може відмовитися від того, щоб пускати кільця диму в компанії, зможуть відпочивати хіба що вдома. Автори законопроекту заявляють: аналітичні дослідження, які провели в різних країнах, свідчать «про відсутність негативних економічних наслідків для ресторанної індустрії, а навпаки — про зростання прибутків від збільшення чисельності відвідувачів і збільшення продажів напоїв та їжі, що і є прямою метою цього бізнесу». Наприклад, у висновках опублікованого 2009 року аналізу 165-ти досліджень Міжнародної агенції ВООЗ із вивчення проблем раку зазначено, що «політика 100% звільнення від тютюнового диму не впливає негативно на ресторанну індустрію та туристичну галузь, а навпаки — завдяки цьому навіть удалося досягти позитивного ефекту».
Світовий досвід свідчить, що результат заборони куріння в громадських місцях помітно вже через декілька місяців — це зниження поширеності в країні гострих серцево-судинних захворювань на 20-40%.

Без запаху
84% українців підтримують ухвалення закону, який заборонятиме курити в громадських приміщеннях. Усі опитані стверджують, що не хочуть, аби їхні легені страждали від того, що хтось поруч кайфує від нікотину. Не відчувати запаху тютюнового диму громадяни хочуть на робочому місці, в житловому будинку й офісі. Про це йдеться в дослідженні, що його провів Київський міжнародний інститут соціології на замовлення організації Quirk Global Strategies.
Володимир Паніотто, генеральний директор КМІС, професор НаУКМА наголошує: в усіх регіонах країни зафіксовано високий рівень підтримки заборони куріння в громадських закладах.
— Найбільший — на Сході та Півночі — 88%, найменший, але теж переважний, на Заході — 78%. Закон підтримують 92% жінок і 76% чоловіків. Інші результати опитування: 94% виступають за заборону куріння в лікарнях і клініках, у магазинах, театрах, закладах культури й інших громадських приміщеннях; 91% погоджується, що всіх працівників, зокрема ресторанів, кафе і барів, необхідно захистити від пасивного куріння на робочому місці, — розповідає В. Паніотто.
Щоб українці надалі могли похвалитися статистикою зі збільшення кількості охочих розвіяти цигарковий дим, фахівці радять продовжувати діяти в цьому напрямі: не стимулювати куріння, а навпаки.
— Торік 22 вересня ухвалили закон, який вводив додаткову заборону на рекламу тютюнових виробів, проте його досі не підписано. Це необхідно зробити, — продовжує пан Красовський. — Виступаємо за те, щоб, відповідно до рамкової конвенції боротьби проти тютюну, в нас не було жодної цигаркової реклами! Цьогоріч у жовтні на пачках цигарок з’являться попередження, які займатимуть 50% її розміру, з малюнком. Треба надалі підвищувати акцизи. До прикладу, акцизи на цигарки без фільтру в нас значно нижчі, ніж на ті, які мають фільтр. І ще важлива проблема, яку в Україні не вирішують: у нас немає служб допомоги з припинення куріння, дуже багато людей хоче кинути курити, але більшість із них повертається до старої звички. Якби діяли такі служби, можна було б суттєво збільшити частку тих, хто назавжди відмовився від цигарок.
Українські активісти обіцяють не складати руки, надалі робити так, аби курити зовсім не хотілося. Тому курцям-початківцям слід подумати двічі, бо умови для прихильників нікотину в державі ставатимуть жорсткішими.

Мар"яна Вербовська, "Львівська газета" 23 лютого 2012 року

Немає коментарів:

Дописати коментар