середу, 16 січня 2013 р.

Зелений коридор для трамваїв



Навесні вздовж трамвайної колії на вул. Городоцькій можуть висадити зелені кущі та дерева. Аби оаза стала реальністю, ініціативним львів’янам слід знайти спонсорів

Коли Олександр Шутюк спостерігав за трамвайною смугою на ділянці від Скрині до кільця Городоцька-Чернівецька, то вважав, що тут вкрай бракує зелені. Тож він вирішив розбавити похмуре місце і висадити тут кущі. За освітою чоловік дизайнер, тому мистецьке око відразу проаналізувало, що саме і де слід змінити.
«Ідея виникла в процесі обговорення ремонту Городоцької на сайті Skyscrapercity.com. Я знайшов у себе фото, зроблені під час ремонту кілька років тому, на них було видно, що там були дерева, про що зараз вже всі забули. Частина вулиці проходить повз приміський вокзал та неподалік центрального вокзалу, причому всі, хто приїхав до міста, обов'язково проходять біля неї. П'ять років тому частину Городоцької відремонтували, її вигляд змінився. Максі-варіант покращення ситуації полягає у  тому, аби висадити  дерева у поєднанні з кущами живоплоту. Загалом арифметика така - довжина цього відрізку вулиці (від ТРЦ Скриня до перехрестя з вул. Чернівецькою) становить 500 м. Якщо відняти переїзди між смугами та інші перешкоди - лишиться 400. Кущ живоплоту коштує 10 грн. і на кожний метр огорожі потрібно 3-4 кущі. Тобто всього на кущі потрібно від 12 до 16 тис. грн. Саджанці дерев коштують 30 грн. за штуку. Якщо саджати дерево кожні 20 метрів, то потрібно 20 саджанців - це ще 600 грн. Порівняно з вартістю кущів - копійки. Звісно, що в процесі більш детальної проробки проекту можуть з'явитися і інші статті видатків», - розповідає «Газеті» Олександр Шутюк, дизайнер інтер’єрів, фотограф.
Для того, аби мрію зробити реальністю, Олександр розіслав листи з проханням підтримати ініціативу у різні великі фірми, одна з них відповіла та запросила в гості - розказати про суть проекту. Не проти також і представники влади: у Залізничній адміністрації роботу погодили з управлінням капітального будівництва. До слова, автор ідеї навіть сформулював кілька тез, які пояснюють, для чого потрібен живопліт:
- вулиця виглядатиме затишніше;
- частково поглинатиметься шум від транспорту;
- частково затримуватиметься пил і вихлопні гази;
- не буде можливості перейти вулицю у недозволеному місці;
- в темну пору доби - захист водіїв від світла фар зустрічних автомобілів.

Нині справа за грошима, тож Олександр шукає усіх небайдужих, аби зібрати необхідну суму для кущів вздовж роздільної смуги між трамвайними коліями. Важливо, що в адміністрації Залізничного району пообіцяли, що виділять транспорт та людей для усіх необхідних робіт. Окрім того, районна адміністрація візьме на себе обов’язки з прибирання та підстригання зелених насаджень.
Місце для ідей
Найбільше розголосу ініціатива з висадженням кущів набула у соціальній мережі. Понад рік у Фейсбуку діє група «Дайте пройти». Саме тут активні львів’яни публікують ідеї  з покращення руху на вулиці, проблеми з паркуванням, успішні  реалізовані проекти.
«Я один із учасників групи «Дайте пройти». Там з’являється багато ідей, зокрема й ініціатива озеленити Городоцьку. Я вирішив збирати кошти на це, оскільки працюю у банку. Тож запропонував відкрити рахунок, куди можна було б надсилати гроші. Перший наш досвід пошуку грошей пов'язаний зі встановленням обмежувальних стовпчиків на вул. Вороного. Там інколи неможливо пройти, бо паркуються багато водіїв. Цю акцію організував Левко Стек, журналіст. У групі активно працює молодь, люди дописують свої зауваження, ставлять фото, діляться новинами. Ідея із зеленими кущами всім сподобалося, так практика існує у всьому світі - похмурі місця розбавляють зеленню, скульптурами.  Ми зібрали майже 3, 5 тисяч гривень. За розрахунками, які робили восени, для усіх робіт потрібно знайти 16 тисяч», - розповів «Газеті» Олександр Качмар.
Всі, хто бажає підтримати цю акцію фінансово - це можна зробити двома шляхами:
1. Готівковий. Приносите кошти за адресою
Львів, вул.Городоцька,35 UniCredit Bank, у відділенні банку запитуєте Олександра і передаєте кошти йому. Якщо він не на місці, то гроші можна віддати будь-якому співробітнику, залишивши свої дані. Краще уточнити, що це саме на озеленення Городоцької.

2. Безготівковий.
ПАТ УніКредит Банк
МФО 300744
ЄДРПОУ 2887909154
Р/Р 26258051046283
Отримувач: Качмар Олександр Юрійович



Мар’яна Вербовська, Львівська газета №2, 2013

Немає коментарів:

Дописати коментар