неділю, 7 липня 2013 р.

Річка зі зливів

Кілька років поспіль річка Боберка у Бібрці наповнюється стоками місцевої каналізації. Про плани очищення русла в місті наразі не говорять


Сіро-зелена мутна вода тече під маленьким мостом у Бібрці. Потічок настільки брудний і смердючий, що не виникає навіть думка помити в ньому руки чи скупатися. Місцева каналізація не працює, тому всі зливи течуть через місто за течією, як у Середньовіччі. А узбіччя заростають бур’янами й горами сміття. Так триває вже кілька років.

— Раніше тут жили бобри. Звідси, власне, й назва річки. Такі тваринки оселяються лише в чистих місцях, тому їх тут уже давно немає. Тепер поряд неприємно навіть проходити. От ви запитуєте, чи дозволяю я купатися там дітям. Запитання зникне, якщо ви хоч раз побачите, як виглядає вода, — каже місцева мешканка пані Катерина.

Вода виглядає плачевно. Справді, багато питань зникає, коли побачиш річку на власні очі. Мутний потік зовсім не нагадує природну течію. Усі, хто проходив неподалік, поки ми фотографували Боберку, казали що річка така кілька останніх років. Мало хто вірить, що її ще можуть очистити.

Шукають винуватого

Цього року нарешті знайшли винуватого в тому, що сталося з річкою. Під час перевірки Державна екологічна інспекція дійшла вис­новку, що очисні споруди повної біологічної очистки… в неробочому стані. Вони потребують капітального ремонту та реконструкції, з огляду на корозію та руйнування металевих конструкцій технічних ємностей. Очисні споруди перебувають на балансі КП «Бібрський комунальник» і розташовані за межами міста Бібрка (на землях Бібрської міської ради Перемишлянського району Львівської області).

«Ми виявили порушення правил охорони водних ресурсів, а саме: самовільний скид не­очищених стічних вод з КН по аварійному випуску в річку. Технічний стан КНС незадовільний і потребує капітального ремонту. Очисні споруди неробочі, а облік кількості стічних вод, які скидають у річку, ведуть у довільній формі», — повідомив «Газету» Василь Стрижак, заступник начальника Держ­екоінспекції у Львівській області.

Простіше кажучи, каналізаційні зливи у Бібр­ці течуть просто в річку. За виявлені порушення  Державна екологічна інспекція притягнула до адміністративної відповідальності в. о. директора КА «Бібрський комунальник» Іваськів О.А. та заступника  директора Рожкова О.А.

Такий самовільний скид неочищених стічних (зворотних) вод тривав іще впродовж 2011-2012 років. Відтак інспекція нарахувала комунальному підприємству збитки на суму 2398 гривень. Стосовно ж стану води, то експерти не приховують, що вона давно не відповідає нормам.

«За підсумками протоколів вимірювання показників складу та властивостей проб вод, що їх провів відділ інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції, якість води не відповідає вимогам «Правил охорони поверхневих вод від забруднення зворотними водами», — резюмували в екоінспекції.

Іще навесні Господарський суд Львівської області вирішив стягнути з комунального підприємства «Бібрський комунальник» у дохід місцевого бюджету Бібр­ки збитків на суму 2398,03 грн., завдані державі з порушенням вимог природоохоронного законодавства, а в дохід державного бюджету України — судовий збір у сумі 1720,50 грн. Проте ці гроші — мізер проти шкоди, якої завдали природі.

Мовчазні комунальники

Позиція представників КП «Бібрський комунальник» вразила найбільше. Насамперед тому, що ми домовилися про зустріч, але коли приїхали в Бібрку, то представників керівництва не було. Ба більше, довелося вислухати звинувачення на кшталт: «Чому ви не передзвонюєте, не уточнюєте, ще раз не нагадуєте?» Коли ж «Газета» спробувала взяти коментар у телефонному режимі, то керівник «Бібрського комунальника» заявила, що «коментарів не дає» тому, що… не хоче. Крім того, закинула, щоб ми писали статтю без її слів, бо, мовляв, «стаття вже й без неї готова».

— І взагалі, невже в Україні більше немає проблем? Чому вас так цікавить наше підприємство? — додала Ольга Іваськів, в. о. директора підприємства.

Не хочемо розчаровувати комунальників, але журналісти – не Кассанд­ра, і тексти в них не готові, поки не отримано всіх коментарів. Окрім того, вважаємо, що забруднення річки — одна з дуже важливих тем для України, не менш важлива, ніж багато інших.

Дізнатися думку міської влади «Газеті» так і не вдалося. Після низки дзвінків і прохань про коментар ми зрозуміли, що міський голова вкрай зайнятий і не має часу для розмови.

Як пояснив Олексій Балицький, очільник комітету екології Львівської обласної ради, поки що ніхто з Бібрки не звертався до них, щоб з’ясувати ситуацію. Після звернення «Газети» він пообіцяв, що справу візьмуть під контроль.

Мар"яна Вербовська, "Львівська газета. Вісник міста"
 07 липня 2013

Немає коментарів:

Дописати коментар