вівторок, 11 грудня 2012 р.

У тіні хмародерів


На території Снопківського парку невдовзі виростуть багатоповерхівки, котеджі або ж ресторани. Місцевим мешканцям, які виступили проти забудови, вже почали погрожувати

Мешканці вулиці влаштували пішу ходу на знак протесту
Коли мешканка вулиці Кримської Галина Янко прочитала в газеті, що біля парку почнуть зводити будинки, відразу запанікувала. У неї та її сусідів є діти, які постійно там гуляють, багато з тутешніх мешканців спеціально вибирали район через зелену зону. Однак уже незабаром усе може змінитись: одним підписом у міськраді тутешній парк перетворили на тимчасове явище. Якщо нині на вул. Кримській розташовані лише невисокі будинки, то новий план забудови території передбачає спорудження тут навіть хмародерів...
— За кілька днів я почала шукати генеральний план міста й межі парку та з’ясувала, що документи дістати вкрай складно. Виявилося, що зелену зону, що межує з вулицею Кримською, зменшено. Хоч насправді парк сусідує з дорогою, і на цій смузі ростуть паркові дерева, — розповіла минулого тижня «Газеті» Олена Янко.
Коли через кілька днів після публічного виступу пані Галини журналісти «Газети» зателефонували, щоб запитати про перебіг справи, виявилося, що жінка збирає речі, аби тимчасово виїхати закордон. За кілька днів після активного виступу до неї в гості прийшло кілька людей. Наразі Галина Янко відмовляється коментувати, хто це був, і на невизначений час не підтримуватиме акцій протесту проти забудови.
Чотири гектари для забудови
Нині з одного боку вулиці розміщені приватні будинки, а з іншого — Снопківський парк. Саме там, де тепер зелені насадження, незабаром стане велелюдно. Після одного з останніх рішень виконкому міськради архітектори міркують над тим, як краще розташувати тут різні будівлі. Майже чотири гектари землі виконком ЛМР своїм рішенням №737 від 26.10.2012 року виокремив для детального плану забудови! Цікаво, що документ не підписав ані мер, ані його заступник, натомість підпис поставила керуюча справами виконкому міськради Марта Литвинюк, яка на момент ухвалення рішення виконувала обов’язки міського голови Львова.
Згідно з «плямою», що її надали для розроблення плану забудови, частина землі, яку потенційно віддають під забудову, — дендропарк Львівського еколого-натуралістичного центру. Земля є об’єктом природо-заповідного фонду, нині тут є 113 видів рослин. Екологи задумалися, що ж буде з рослинами, якщо поряд зведуть висотки.
— Це грубе порушення відразу кількох Законів України: «Про освіту», «Про природо-заповідний фонд», «Про історико-культурну спадщину». Ми звернулися в управління екології та охорони навколишнього середовища, очікуємо реакції, — розповів Ігор Антахович, директор Львівського дитячого еколого-натуралістичного центру. — Про те, що частину Снопківського парку «запланували», свідчить іще один факт. Торік у лютому до мене зверталися з міської ради з ініціативою встановити ландшафтні вольєри з тваринами, поширеними в нашій країні. Це було б подібне до зоопарку, але значно дешевше. Відбулися тривалі переговори, а відтак майже рік до мене ніхто не телефонує та нічого не пропонує. Справу загальмували.
Згідно з детальним планом території району забудови на вул Кримській, міська рада виділила ділянку площею майже 4 га (на схемі виділено рожевим). Темний рожевий колір – територія парку, на які дозволено зводити заклади відпочинку. Світлий рожевий – територія, яка нібито не належить парку, відтак тут можна зводити житлові будинки.

Забудовник не зацікавлений!
Коли рішення виконкому №737 набуло розголосу, шквал запитань годі було зупинити. Найперше впадало в очі те, що замовником детального плану території району забудови є… управління архітектури ЛМР, однак оплачує розроблення документації не міська рада, а приватна фірма «Бодекс» (!). Ця компанія належить одному з найбільших публічних акціонерних товариств — «Холдинговій компанії «ЕКО-ДІМ». Як удалося з’ясувати «Газеті», згідно з договором купівлі-продажу від 09.07.2010 року, Артемович В.І. продав ПАТ «Холдингова компанія «ЕКО-ДІМ» частку в статутному капіталі ТзОВ Виробничо-торгове підприємство «Бодекс» у розмірі 51%.
Незрозумілим у цій ситуації є те, навіщо одній із найбільших будівельних фірм міста платити за розроблення документа, який їй навіть не покажуть! Адже, згідно із законом, фірма може заплатити за роботу, але користуватися детальним планом має право винятково управління архітектури.
— Розроблення такого плану коштуватиме 95 тисяч гривень. Є рішення виконкому, який на конкурсній основі затверджує, хто оплачуватиме роботи. До нас потрапила заявка від фірми «Бодекс». Ми укладаємо з нею договір, за яким компанія оплачує роботи, але нічого не отримує. Вони роблять це для того, щоб вирішити долю своєї будівлі на вул. Кримській. Рішення про перебудову цієї споруди можуть ухвалити тільки на підставі генерального плану забудови. Тобто вони можуть чекати, поки це зробить міська рада, або замовити цю документацію власним коштом. Закон дозволяє залучати кошти з інших джерел, якщо використовуватиме документи міськрада, — коментує ситуацію Віталій Дубина, керівник архітектурно-планувальної майстерні №2 Інституту «Містопроект».
Натомість експерти припускають, що будівельні фірми кинули око на ділянки, навколо яких розробляють детальні плани забудови, просто не всі мешканці здогадуються, що невдовзі тут буде новобудова.  
    Розроблення детального плану території можна розцінювати як старт відведення землі під забудову. Якщо його розробляють — то тут точно будуватимуть. У цій ситуації стратегічне рішення вже ухвалили, — переконаний земельний експерт Олександр Молодий.
Далі — більше. Як пояснив Віталій Дубина, на території парку можна будувати лише щось пов’язане з парковою діяльністю та відпочинком, зокрема кафе. Однак ця заборона не поширюється на територію біля Снопківського парку.
На практиці це означає, що відразу біля парку можуть вирости багатоповерхівки! Найцікавіше, що межі парку — виявляється, поняття дуже умовне. На генплані міста, де позначили пляму потенційної забудови, видно, що територію частково вкриває парк, а частково — ні. Розподіл виглядає щонайменше дивним, адже шматки землі, розташовані акурат посеред парку, не позначено як парк.
Фото: Маряна Вербовська(4)

Забудовники, на старт!
У міській раді заспокоюють, що думку кожного мешканця  врахують. За словами Гелени Пайонкевич, начальника юридичного управління ЛМР, згідно із законодавством, розробник містобудівної документації погоджуватиме детальний план території з власниками нерухомості та землекористувачами в межах визначеної території.
— Це передбачено рішенням виконкому. Думку людей обов’язково враховуватимуть. Нині запитують про те, чому рішення підписав не міський голова. Звідки ви знаєте, що він не був у відрядженні, абощо? — розповіла «Газеті» Гелена Пайонкевич.  
Окрім того, чиновники заспокоюють: це не перший досвід, коли детальний план території забудови фінансують приватні фірми. У місті одночасно розробляють кілька планів у такий спосіб.
Мар’яна Вербовська, "Львівська газета" №47, 2012

Немає коментарів:

Дописати коментар