четвер, 17 травня 2012 р.

Пробі, посуха!


Пити воду можна лише з...трьох львівських джерел

Усім, хто полюбляє пити із джерел, варто двічі подумати, перш ніж утамовувати спрагу львівською водою. За останніми дослідженнями львівської СЕС, вода лише з трьох потічків придатна до пиття, з інших пити зась. Добрі показники зафіксували лише в Брюховичах на вул. Львівській, на Погулянці та на вул. Замковій.
    Проводимо такі дослідження двічі на рік. Ситуація практично не змінюється. З багатьох джерел справді не можна пити воду! — наголошує Мирослава Лесюк, завідувач відділення комунальної гігієни Львівської міської СЕС. — Якщо не знаєте точних висновків експертів щодо стану води, то краще її не пити. Інакше ризикуєте підхопити хвороби шлунково-кишково тракту, гепатит, діти до трьох років можуть отримати кисневе голодування.  
На території Львова та смт Брюховичі, м. Винники розміщено 10 природних джерел, воду з яких мешканці використовують для господарсько-питного водопостачання. Держсанепіднагляд за якістю води завжди проводять територіальні СЕС Львова. Усі результати досліджень фахівці оприлюднюють. Якщо ви не встигли ознайомитися з повідомленнями в газетах, варто перед поїздкою переглянути дані про стан води в інтернеті. М. Лесюк також рекомендує не вживати воду з джерела, якщо бачите неподалік багато сміття.
— Часто запитують, чи можна пити воду біля кладовищ. Однозначної відповіді на це запитання немає, бо все залежить від того, який напрям течії. Може бути так, що вода не матиме шкідливих речовин, або навпаки. У такому разі теж слід дізнатися висновки фахівців, — зауважує пані Лесюк.
Ситуацію погіршує те, що джерел із питною водою і так мало, а може ще поменшати. Тому потрібно визначити всі водойми в межах міста, облаштувати територію, законодавчо встановити їх зони охорони радіусом хоча б півкілометра. Тут потрібно цілком заборонити будь-яке будівництво, крім паркових малих форм, зокрема альтанок, встановлення скульптур. 2014 року Львів має  розробити Програму утримання природних поверхневих вод міста. Фіналом таких заходів має стати благоустрій природних водойм міста, який коштуватиме 2,5 млн. гривень. Усе мають завершити до 2016 року, тільки тоді можна буде засадити зони відповідними вологостримаючими та регулюючими деревами, кущами і травами. У 2012-2013 роках міська рада має інвентаризувати поверхневі води Львова.
Також гідрологи застерігають, що, оскільки джерела можуть проходити на різній глибині, через різну товщу земної породи, ґрунт є природним фільтром для такої води. Тому, що ближче вода підходить до поверхні, то більше забруднюється. Головна проблема всіх львівських джерел у тому, що небагато з них живиться з великої глибини. Зважати на поради СЕС і гідрологів особливо пильно слід саме у великому місті. Що далі джерело від міста, то більше має шансів бути чистим.


Мар’яна Вербовська, Львівська газета №669, 17 травня 2012

Немає коментарів:

Дописати коментар