середу, 28 серпня 2013 р.

Марш батарейок



В Україні з’являється чимало ініціатив зі збирання джерел живлення, проте довіряти слід не всім

Кілька років львів’ян закликають збирати батарейки для утилізації. Проте думки фахівців про знешкодження елементів живлення розходяться, позаяк до утилізації батарейок по-львівськи екологи мають багато запитань. Другим шансом для батарейок може стати грант для Львівської міської ради та ГО «Екологічні ініціативи» спільно з Люб­лінським муніципалітетом, але й тут не всі задоволені.

Наразі найбільш масштабною здається схема Всеукраїнської екологічної ліги (ВЕЛ) спільно з Національним молодіжним центром «Екологічні ініціативи». Пропонуємо читачам прочитати про всі три варіанти.

Грант для міста

Як розповіла «Газеті» Алла Войціховська, заступник координатора проекту «Створення систем поводження з відходами побутового електрон­ного та електричного устаткування у Львові із використанням досвіду Любліна», спеціальні контейнери скоро встановлять у навчальних закладах.

«Львівська міська рада спільно з ГО «Екологічні ініціативи» разом із Люб­лінським муніципалітетом створили проект на два роки. В його рамках поетапно розробимо програму, закупимо два екобуси, 80 контейнерів для збирання батарейок у місті. Контейнери встановимо в навчальних закладах, медичних установах. Звідти їх забиратимуть екобуси та звозитимуть на склад. Поки що батарейки будуть на складі, а згодом їхню долю вирішать. Контейнери планують закупити у Львові. Міська рада ще готує угоду, але протягом двох-трьох місяців вона вже має бути», — каже А. Войціховська.

Зібрані батарейки, можливо, вивезуть до Франції чи Німеччини на утилізацію, якщо буде зібрано необхідну кількість. Якщо  львівське підприємство «Аргентум» представить технологію переробки (не експериментальну, а промислову), то їх перероблятимуть у Львові. Точно ще нічого не відомо, оскільки батарейок іще не зібрали й бусів немає.

Приклад Києва

Всеукраїнська екологічна ліга (ВЕЛ) спільно з Національним молодіжним центром «Екологічні ініціативи» та Всеукраїнською дитячою спілкою «Екологічна варта» проводять операцію «Батарейкам — утилізація». З нового року в усіх містах України встановлювали контейнери для збору відпрацьованих елементів живлення. Долучитися до акції можуть усі охочі, для цього слід заповнити заявку на сайті ВЕЛ. Волонтери встановили спочатку звичайні п’ятилітрові пластикові пляшки для батарейок та акумуляторів, згодом закупили контейнери. Партнерами кампанії виступає ТОВ «Сігмас Еколоджі», яке забезпечуватиме логістичну складову зі збирання батарейок та їх подальшого вивезення на утилізацію на завод у Францію.

Приклад із Києва взяли в Івано-Франківську. Як розповіла Христина Шулячинська, голова правління Івано-Франківського молодіжного національного центру «Екологічні ініціативи», за перший день акції зібрали 12 кілограмів відпрацьованих джерел енергії.

«У листопаді 2012 року Всеукраїнська екологічна ліга разом із Молодіжним національним центром «Екологічні ініціативи» розпочали акцію «Батарейкам — утилізація». Івано-франківський осередок долучився до акції 20 грудня 2012 року. Того дня встановили саморобний контейнер для збору відпрацьованих елементів живлення в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу та провели три лекції для студентів інженерно-екологічного факультету на тему «Правильна утилізація відпрацьованих батарейок». За перший день зібрали 12 кілограмів відпрацьованих джерел струму. Пізніше ще один контейнер розмістили в обласній дитячій бібліотеці. Плануємо розмістити ще чотири спеціалізовані контейнери, насамперед у тих магазинах, які торгують батарейками й акумуляторами. Але є різні нюанси, не всі хочуть у себе ставити, — розповідає Х. Шулячинська.

Акція «Батарейкам — утилізація» триває досі. Зібрали вже понад 35 кілограмів відпрацьованих джерел струму, їх зберігають на складі.

 Пригоди з «Аргентумом»

За останні кілька років львівське підприємство «Аргентум» стало відомим на всю Україну. Воно перше почало збирати батарейки, над механізмом переробки працює разом з Інститутом неорганічної хімії НУ «Львівська політехніка» ще з 2005-го.

«Газета» звернулася по розтлумачення технології знешкодження батарейок до професора Віктора Яворського, який викладає в НУ «Львівська політехніка». Пан Яворський натомість повідомив, що наразі утримається від коментарів. За другої спроби зв’язатися (вже телефоном) професор сказав, що йде у відпустку, тому теж нічого не коментуватиме, але висловив скепсис щодо реалізації програми містом за грантові кошти.

Батарейки містять чимало ресурсів, які можна переробити, очистити та продати. Видобування кольорових металів — складний процес. Наприклад, вміст міді в мідних рудах — 0,5-0,7%. Натомість у батарейці, яку викидаємо, кількість металів сягає

23-27%. Там є і цинк, і залізо, і нікель, і манган. Тобто економічна доцільність переробки відпрацьованих елементів живлення очевидна. Але багато нарікань у бік підприємства лунає через неекологічність, оскільки після того, як метали виймуть, рештки батарейок і надалі забруднюватимуть довкілля.

Галина Копровська, Мар’яна Вербовська
Субота, 03 серпня 2013, 
"Львівська газета. Вісник міста"

Немає коментарів:

Дописати коментар