вівторок, 9 серпня 2011 р.

Про захист тварин


Собачий кримінал

Парламентарі пропонують посилити відповідальність за невиконання власниками собак або інших тварин своїх обов’язків. За укуси домашніх улюбленців господарі сплачуватимуть не тільки високі штрафи, але й сідатимуть за ґрати!

Мар’яна Вербовська, Ірина Залецька

Цього тижня у парламенті вдруге зареєстрували законопроект, де пропонують підвищити відповідальність власників тварин. Нині власники кусючих собак сплачують 117 гривень штрафу, натомість незабаром їм доведеться викласти з кишені від 3,4 до 8,5 тис. гривень. Депутати Верховної Ради від фракції НУ-НС Ірина Геращенко та Ольга Герасим'юк пропонують карати за нанесення тваринами ушкоджень середньої важкості штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів або громадськими роботами від 150 до 240 годин, або виправними роботами до 2 років, або обмеженням волі до 3 років, або позбавленням волі на той самий термін. За ті ж дії, що спричинили тяжкі тілесні ушкодження або смерть, пропонують карати обмеженням волі від 3 до 5 років або позбавленням волі від 3 до 9 років.

Депутатки вдруге просувають проект закону, за який у квітні парламентська більшість не проголосувала. Але резонанс у медіа та сотні листів від українців стимулювали їх вдруге зареєструвати проект і змусити власників тварин відповідальніше ставитися до тих, кого вони приручили.

– Після того, як навесні проект не підтримали, ми мали зустріч із представниками Міністерства юстиції і Міністерства внутрішніх справ, які на профільних комітетах висловлювали свою думку з цього питання. Хочу сказати, що у приватних розмовах представники фракції більшості теж казали, що ці питання потрібно внормувати, і висловлювали бажання підтримати законопроект, якщо його знову зареєструють, – пояснює «Пошті» Ірина Геращенко, народний депутат Верховної Ради від фракції НУ-НС. – Ми з Ольгою Герасим’юк не очікували, що законопроект аж так зацікавить українців. А в результаті отримали багато листів від простих українців, які стали жертвами укусів. Коли бачиш фото з понівеченою дитиною після укусів, то розумієш, що рівень відповідальності за це слід змінювати.

За словами пані Ірини, навіть кінологи виступають за підвищення відповідальності. Щоправда, останні воліють, аби збільшували розмір штрафів, але не кримінальну відповідальність. Юристи ж наполягали на тому, аби в Україні перейняли досвід тих держав, які вже навели лад у цій галузі, зокрема країн Балтії. У Латвії, Норвегії, Фінляндії та Франції кримінальне законодавство передбачає відповідальність за недотримання обов’язку з догляду за тваринами.

Собакам тут не місце?
Однією з причин укусів стає відсутність спеціальних місць для вигулу собак. Та навіть коли вони є, дійти до них прагнуть не всі власники собак. Більшості легше випускати їх біля будинку… Через такі ліниві прогулянки минулого року у Львові зафіксували 966 укусів собаками, а за 2011 рік – 354.

– Деякі господарі дозволяють собі вигулювати бійцівських собак без намордників на дитячих майданчиках і базах відпочинку. Це відповідальність місцевої ради, не може Верховна Рада визначати місця, де у містах і селах вигулюватимуть собак. Це європейські норми, які апріорі повинні бути передбачені, – коментує Ірина Геращенко.
У місті кажуть, що місця є, а винні в укусах – неуважні власники тварин. Згідно зі статистикою, 60% собак, які кусають людей, мають власників. Для котів є додаткова статистика. Тобто здебільшого кусають собаки, які мають власника, але яких відповідно не дресирували.
– Раніше псів реєстрували в ЛКП і власники сплачували символічну суму за рік – 1 гривню 70 копійок, але нещодавно таку норму скасували, тому точної кількості собак не можна сказати, – розповів «Пошті» Олег Юзьків, ветеринарний лікар ветеринарного відділу Львівської міської ради.
Орієнтовно в місті 2000 собак. Львів має 64 майданчики для їх вигулу, які закріплені за ЛКП. Саме там власникам чотирилапих радять дізнаватися, де можна погуляти з твариною. У ратуші жаліються, що таблички, які інформують про територію, часто зривають. Тож, аби привчити до культури вигулу у відповідних місцях, мерія влаштовує рейди по парках, проводить роз’яснювальні роботи і навіть складає адмінпротоколи на тих, хто гуляє нелегально.

Покарати винного
Постраждалим після укусу нині пропонують звертатися до суду та в міліцію. Міліція має право заводити справу і передавати її до суду. Щоправда, самі правоохоронці кажуть, що законодавство аж надто м’яке. Через те, що мізерні штрафи, власники собак просто нехтують правилами поведінки.

– Ми радимо всім, кого вкусив пес, якнайшвидше звертатися до міліції та до лікарів. Час від часу ми самі влаштовуємо рейди у місця, де не дозволено виводити собак, але це малоефективно, люди все одно приходять. Тільки змінами в законі тут не обійтися, люди повинні усвідомити свою відповідальність за тварин. У Європі власник собаки, за потреби, прибирає після нього екскременти у парках, натомість у нас ніхто не подумає це зробити, – прокоментував «Пошті» Денис Харчук, речник ГУ МВСУ у Львівській області.

Жорсткі плани
Зі збільшенням відповідальності власників погоджуються і зоозахисники, які наполягають на тому, аби у майбутньому ці нововведення ставали ще жорсткішими. До прикладу, Максим Підболячний, заступник голови ГО «Львівське товариство захисту тварин», каже, що аби навести лад з тими, хто кусає і кого кусають, слід ввести додатковий орган контролю, як-от в Америці працює екологічна міліція, яка слідкує за гуманним ставленням до тварин і їх вигулом у відведеному місці.
– Зараз відповідальність власників за тварин, м’яко кажучи, ніяка. В деяких випадках потрібно позбавляти людину права у майбутньому заводити домашню тварину. Буває так, що за жорстоке поводження у власника забрали кошеня, але наступного дня він йде додому повз найближчий ринок і знову купує собі кішку, – розповідає «Пошті» Максим Підболячний.
Ринки, де продають тварин, пан Підболячний називає «фабрикою смерті». За словами зоозахисника, й тут слід навести лад, адже, зокрема, Краківський ринок, де продають птахів, собак, котів та морських свинок, фактично нехтує нормами утримання тварин. І коли одна тварина захворіє, то незабаром хворі усі.
Тож сьогоднішній законопроект, за словами Ірини Геращенко, це ще не крапка у налагодженні стосунків власник – тварина. До законодавства слід внести ще не одну зміну, власне, чим і будуть займатися депутати.

"Львівська пошта" 6 серпня 2011 року

Немає коментарів:

Дописати коментар