четвер, 24 травня 2012 р.

Нові Грибовичі?







Новий полігон для львівського сміття хочуть облаштувати неподалік Нового Роздолу, на території колишнього підприємства «Сірка» загальною площею 1800 га. За словами міського голови Львова Андрія Садового, міські й обласні посадовці дослідили відразу 70 земельних ділянок, де можна будувати новий полігон, і зупинились саме на цій.
— Вона розташована трохи далеко від міста — 60 км. Але відповідає всім вимогам. Тому ми оформлятимемо всю необхідну документацію та споруджуватимемо новий полігон і відповідний завод із максимальної глибини сортування сміття, — сказав Андрій Садовий під час вівторкової виїзної сесії міської ради в селі Грибовичі.
Зробити це мають намір до кінця наступного року. За словами Сергія Кіраля, начальника управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій ЛМР, у першому кварталі 2013 року Львів готовий оголосити конкурс на визначення інвестора, а наприкінці року — розпочати будівництво полігону та заводу. У цьому питанні міська рада працює разом із Міжнародною фінансовою корпорацією, яка є структурою Світового банку.
Створення нового полігону та будівництво заводу, за попередніми підрахунками, коштуватимуть 40-50 млн. євро. 60% вартості проекту готовий профінансувати Світовий банк, іще 40% має вкласти інвестор. С. Кіраль зауважує, що з пошуком останнього не має виникнути проблем, адже цим проектом уже зацікавилися понад 10 іноземних компаній, вісім з яких у травні відвідали Львів. Водночас посадовці запевняють: вартість вивезення сміття для львів’ян зросте не більш ніж на 20%.
Нині робота із закриттям сміттярки на паперовій стадії. ТзДВ «Інститут Гірхімпром», яке виграло тендер на розробку проекту рекультивації, працює над документами. Щоправда, для того, щоб науковці завершили роботу, їм повинні виділити 1,2 млн. грн. із міського та 1,8 млн. грн. з обласного бюджету. Для самої ж рекультивації потрібно, за підрахунками експертів, від 100 до 300 млн. грн. (!).
Однак мешканці довколишніх сіл черговим обіцянкам, здається, не вірять і не готові чекати, поки кошти з’являться. Жителі трьох сіл довкола Грибовицького сміттєзвалища — Дублян, Мелехова та Великих Грибовичів — пообіцяли 1 червня перекрити дорогу та заблокувати вивіз сміття зі Львова.
— 1 червня — це умовна дата. Хочемо, щоб доти надали документ, який засвідчує, що ділянку для нового сміттєзвалища таки виділили. Громада знає, що пропонують ділянку біля Нового Роздолу, то нехай голова ЛОДА підпише відповідний наказ. Це наш теперішній мінімум. Розуміємо, що зупинити вивезення сміття буде неможливо. Тому на час Євро-2012 не влаштовуватимемо масштабних акцій, натомість після завершення чемпіонату зробимо все, щоб сюди більше не їздили фури з відходами, — сказав «Газеті» Ігор Питель, сільський голова Грибовичів.
Мешканці трьох сіл перекриють дорогу законно, адже неодноразово попереджали про це владу Львова. Селяни зазначають, що не почули конкретних пропозицій від львівської влади щодо вирішення проблем Грибовицького сміттєзвалища.


Мар’яна Вербовська
Мирослава Іваник
"Львывська газета", 24 травня 2012 року, №21(670)

Немає коментарів:

Дописати коментар