понеділок, 14 травня 2012 р.


Це вам не Рататуй…

У місті фіксують весняний пік кількості гризунів. Якщо вчасно не вдасться позбутися тварин, до футбольного чемпіонату їх буде в сто (!) разів більше

Мар’яна Вербовська

Щоранку Ірину, яка працює в центральній частині Львова, очікує неприємна зустріч. Біля сходової клітки сидить кілька пацюків.
Наш офіс розташований на одній із бічних вулиць, яка примикає до проспекту Свободи. Давно чула, що середмістя кишить щурами, а перед Великоднем переконалася на власні очі. Коли зранку зайшла в під’їзд, на мене дивився здоровенний щур. Виявляється, хтось викинув сміття під сходи, і щурик там харчувався кілька днів, поки непотріб не забрали. Звичайно, намагалася його злякати. Гучно гримала дверима, тупотіла, але, мушу зазначити, він не реагував, — скаржиться Ірина.
Разом із нею в такій ситуації опинилися ще сотні львів’ян, які працюють, живуть або гуляють центром міста. Після зими пацюки повиповзали в під’їзди, тож, аби знищити їх, розпочали весняну дератизацію. Однак цьогоріч це зробити вкрай складно. Через недовіру багато людей не відчиняє двері дератизаторам, чим гальмують боротьбу зі щурами. З огляду на те, що за рік пара пацюків приводить 800 особин, навіть тижневе зволікання сприятиме збільшенню тварин у подвір’ї на кілька сотень.
Мешканців просять активніше відчиняти підвали та під’їзди, щоб дератизатори змогли розкласти отруту. Найпильнішими радять бути тим, хто мешкає там, де протікає Полтва. Це один із найулюбленіших сховків пацюків.

Допоможіть ЛКП
— Боятися гризунів не варто, — впевнений Зиновій Хитра, начальник обласного комунального підприємства профілактичної дезінфекції. — Звісно, їх треба відлякувати, проводити дератизацію. Ці тварини винятково шкідливі та не надто розумні. Їх легко впіймати: там де є трошки їжі й тепла, будуть і гризуни.
З. Хитра застерігає мешканців завжди стежити за тим, аби шкідники не з’являлися в будинку. У під’їздах, особливо навесні, не можна залишати навіть окрайця хліба. Раз скуштувавши біля дверей їжу для котів чи собак, щур повертатиметься сюди знову і знову. Щоб покласти край таким «візитам», найкраще якомога частіше звертатися в ЛКП, де зобов’язані фіксувати кожну скаргу в журналі та виїжджати на місце.
— Просимо працівників ЛКП у кожному під’їзді розвісити оголошення про те, що нині борються з гризунами. Отрута — це зерно червоного кольору та спеціальні пакетики, подібні на чайні. Вони абсолютно безпечні для домашніх тварин, — розповідає «Газеті» пан Хитра. — Буває, нам не відчиняють — не довіряють абощо, тоді нічого не можемо зробити. І в цей час у геометричній прогресії збільшується кількість пацюків.

Нахабні та зухвалі
Цьогорічна боротьба з гризунами коштує місту 28 тисяч гривень. Таку суму витратили на закупівлю зерна, розмоченого в спеціальному розчині бродівіту. Зерно розсипають у підвалах, пацюк його їсть і помирає. Отрута діє так, що щур висихає зсередини, відтак не спричиняє неприємного запаху.
Чи не кожен мешканець старих центральних будинків, від початку Городоцької до вул. І. Франка, може розповісти історію про те, як нахабніють пацюки, якщо їх не винищувати. Дератизатор Олег Яремчишин уже 20 років розкладає отруту для львівських гризунів. Чоловік знає стільки історій про пацюків, що нині лякає ними інших. Одна з найтиповіших оповідок про те, як пацюки плавають каналізаційними трубами та вигулькують в унітазах.
— У таких випадках слід одразу звернутися в ЛКП, там мають зреагувати якнайшвидше, — радить пан Яремчишин. — Пригадую випадок, коли на третьому поверсі в будинку неподалік «Магнуса» вдень з унітазу виліз пацюк. Усі мешканці квартири побіліли з переляку. Тварину ми, звісно, впіймали, отруту розклали. Але це ще раз засвідчує, що потрібно постійно пильнувати за тим, аби гризуни не з’являлися.
За словами О. Яремчишина, найулюбленіші місця для львівських щурів — центр, частково Сихів і Шевченківський район.


Правила боротьби з пацюками
1. Не залишайте їжу в під’їзді.
2. Перевіряйте підвал, аби в ньому не було щілин, куди міг би пробратися пацюк.
3. Телефонуйте до місцевих ЛКП, аби їх працівники приходили знищувати щурів.
4. Якщо помітили, що в під’їзді завелися гризуни, ходіть у підвал у рукавицях, аби не підхопити низку недуг.

 Львівська газета , 10 травня 2012 року, №19(668)

Немає коментарів:

Дописати коментар