вівторок, 4 вересня 2012 р.

Хижаки у воді



У Добротвірському водосховищі спіймали трьох піраній. Іхтіологи намагаються спрогнозувати, чи переживуть риби зиму
Цього літа Володимир Нікулін, рибалка з п’ятдесятирічним стажем, став найпопулярнішим героєм новин. Після того, як зранку він упіймав рибу з гострими зубами, йому телефонують з усіх куточків України, запитують, чи це правда.
— Ми з колегою вирішили поїхати в Добротвір на риболовлю. На виході з каналу розклали вудочки, але велика риба не клювала. Тоді вирішили спіймати маленьку на опариша. Уже чимало наловити, коли на моєму гачку зависла невідома риба. У неї був червоний ніc і... блищали зуби. Кинув її на землю, потім запхав до пластикової пляшки, — розповідає «Газеті» Володимир Нікулін. — Рибалки обступили мене, довго роздивлялися улов, дехто навіть пригадав, що цього тижня хлопці впіймали ще двох зубастих риб.
Удома чоловік зателефонував до іхтіолога, передав рибу в Держрибохорону. Виявилося, що за тиждень упіймали трьох піраній. Щоправда, перші риболови вирішили перевірити зуби екзотичної знахідки й запхали їй до рота палець. Одному риба відкусила частинку пальця, іншому — тільки пучку на вказівному.
— Мені щастить на такий улов! Нещодавно я тут упіймав ротана — теж хижа риба, але значно менша, — зауважує Володимир Нікулін.
Риба на перевірці
— До нас звернулися троє рибалок. Поки що більше таких новин не чули. Усіх зловлених рибин ми віддали працівникам біологічного факультету ЛНУ імені Івана Франка. Риб потрібно обстежити, аби дізнатися, до якого виду вони належать. Піраній налічують понад 50 видів, серед них є травоїдні та м’ясоїдні. Риби, які харчуються м’ясом, дуже небезпечні, у зграях вони стають надзвичайно агресивними. За кілька хвилин з’їдають 50 кілограмів м’яса. Такі піраньї водяться у водах Південної Америки, — розповів «Газеті» Степан Комар, в. о. начальника «Львівдержрибоохорони».
Пан Комар припускає, що піраньї з’явилися в Добротворі через любителів розводити вдома екзотичних риб. Імовірно, риба їм набридла або ж завдала шкоди, тому її випустили у відкриту водойму. На Добротвірському водосховищі дозволяють промисловий вилов риби, тому рибалки сидять там постійно. Піраньї «поселилися» недавно, інакше їх виловили б раніше.
Наразі працівники біологічного факультету не дають коментарів щодо небезпеки та походження знайдених піраній. Нам підтвердили, що риб передали до Зоологічного музею ЛНУ імені Івана Франка. Докладніше про тварин буде відомо у вересні.
Хижаки у вільному плаванні
Попри резонанс у ЗМІ та вкушений палець рибалки, ділянку, де знайшли рибу, так і не загородили. Туди досі можна прийти покупатися. За словами Володимира Нікуліна, він кілька разів повертався на місце улову — там були відпочивальники з дітьми.
— У вихідні на березі збирається багато людей. Зважаючи на зуби риби, слід бути дуже обережним, — вважає пан Володимир.
Цікаво, що забороняти відпочинок біля води не поспішають. Іхтіолог Іван Косач не пригадує, щоб в області знаходили зубастих риб, але вважає, що зчиняти галас зарано. Найімовірніше, риби в нас не приживуться...
— Наші рибалки вже звикли, що з’являються ротани, а ось піраньї — це новинка. Зможуть ці риби в нас прижитися чи ні, покаже час. Наразі зарано щось прогнозувати. Можу припустити, що піраньї не зможуть розмножуватися, бо немає необхідних для цього умов. Випускання таких риб у відкриті водойми — порушення природоохоронного законодавства, адже невідомо, як можуть впливати екзотичні види на наші живі організми, — пояснив «Газеті» І. Косач.
Інший іхтіолог Тарас Микітчак розповідає, що, з огляду на особливість життя піраній, вони не зможуть пережити місцеву зиму. Прийнятним для них є тільки наше літо, у цей час риби можуть навіть розмножуватися. 
— Нині не варто купатися в тому місці, а за кілька місяців піраній там уже не буде, — каже Т. Микітчак. — Коли річки міліють, ці риби збираються у зграї, щоб атакувати більшу здобич. Поки що вони полюють по одному, як щуки. 
За словами пана Микітчака, у наших водах водяться й небезпечніші хижаки — наприклад, канадський сомик, який харчується ікрою інших риб, чим завдає їм серйозної шкоди. Добротвірське водосховище — друге місце в Україні, де зловили на гачок піраній. Раніше таку рибу знайшли на Дніпропетровщині.
Мар"яна Вербовська, "Львівська газета" 23 серпня 2012 року
foto clipartof.com

Немає коментарів:

Дописати коментар