вівторок, 4 вересня 2012 р.

Зелене управління



Державне управління екології переживає не найкращі часи: без інтернету, зі скороченим персоналом, судами з екс-підлеглими тут намагаються боротися за довкілля

Минулого тижня Миро­слав Хом’як, начальник Державного управління охорони навколишнього природного сере­довища у Львівській області, програв судову справу за позовом начальника відділу кадрового забезпечення цього ж управління Оксани Задорожної. Іще 30 січня цього року М. Хом’як видав наказ про її звільнення. Однак начальник відділу кадрів не погодилася з таким рішенням керівника, відтак подала позов до Львівського окружного адміністративного суду. І недарма. Своїм рішенням суд постановив поновити О. Задорожну на посаді начальника відділу кадрового забезпечення Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області, скасувати попередній наказ про її звільнення та стягнути з Держуправління на користь позивача кошти в сумі 10575,39 грн. за вимушений прогул. Управління охорони навколишнього природного середовища вирішило подавати апеляцію на це рішення суду. Сама Оксана Задорожна наразі відмовляється коментувати ситуацію зі своїм звільненням, пояснивши «Газеті»: її мовчання пов’язане з тим, що управління подало апеляцію.
— Зарано щось говорити та коментувати, поки все остаточно не вирішать. Наразі не маю бажання про це говорити, — сказала О. Задорожна.
Разом із пані Оксаною управління не дорахувалося цьогоріч іще третини досвідчених працівників. Згідно з відповіддю на запит, який «Газета» надіслала управлінню екології, 2011 року тут звільнили 30% персоналу. На такий серйозний крок пішли, виконуючи наказ... президента.
— Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10.12.2010 р. 1128 «Деякі заходи щодо забезпечення виконання указу Президента України від 9 грудня 2010 року №1085» і листа Мін­природи України, чисельність працівників Держуправління ОНПС у Львівській області скорочено, — відповіла в запиті Ганна Башта, перший заступник начальника Держуправління.
Умови роботи
Цікаво, що відповідь на запит управління затримало на кілька днів через те, що там… відімкнули доступ до інтернету. Тож листи надсилають або поштою (що суттєво гальмує роботу), або факсом. Прикметно ще й те, що тут користуються ще одним «пережитком часу»: документи управління досі підписує Міністерство охорони навколишнього природного сере­довища України, тоді як уже два роки установа має назву Міністерство екології та природних ресурсів.
— За останні 12 місяців на роботу в Держ­управління прийняли 14 осіб. Нині тут працюють 43 співробітники, — вказано в запиті.
Іще одним важливим моментом, який у запиті не прописано, як обирали працівників на роботу і який у них був стаж. Бо звільнялися і звільняли тих, хто багато років працював в управлінні та знав свою роботу дуже добре.
Не перший дзвінок
Про тиск на працівників управління екології та екологічної інспекції заговорили самі співробітники. Торік улітку працівники Держекоінспекції Львівщини скаржилися на зухвале ставлення своїх нових керманичів, повідомляли інформаційні агентства. Підлеглі скерували дві скарги до президента, прем’єр-міністра, міністра екології та природних ресурсів, генпрокурора України та голови Львівської облдержадміністрації. Причина — безпідставний і незаконний тиск на працівників інспекції.
Мирослава Хом’яка призначили на посаду торік у грудні, того ж місяця в. о. начальника Державної екологічної інспекції Львівщини став Дмитро Штикало. У своїй скарзі працівники стверджують, що нові очільники «створюють і провадять заходи, що унеможливлюють виконання повноважень інспекції та реалізацію державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища: проводять допити, службові розслідування, відбирання пояснень, залякування інспекторів», а роботу інспекції звели до службових записок, безпідставних розслідувань, залякувань людей, повторного скерування інспекторів на перевірку діяльності інших інспекторів. 
Згідно з кваліфікаційними вимогами, претенденти на посади керівника територіального управління, а відтак і територіальної інспекції, керівника відділу у складі інспекції повинні мати вищу освіту відповідного професійного спрямування за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста.
«Такі неправомірні та незаконні дії М. Хом’яка, Д. Штикала, В. Вітковського, колишніх податківців та екс-митників є результатом того, що їх призначили на посади із грубими порушеннями і правил конкурсного відбору на зайняття вакантних посад держслужбовців, і кваліфікаційних вимог типових професійних характеристик посад державних службовців, тобто всупереч Закону України «Про державну службу» та наказу Головного управління державної служби України від 01.09.1999 року №65, яким затверджено «Довідник типових професійно-кваліфікаційних характеристик посад державних службовців», — ідеться в повідомленні працівників Державної екологічної інспекції у Львівській області.
Попри скарги та зауваження, в управлінні кардинально нічого не змінюється. Схоже, це ще одна історія, в якій собаки гавкають, а караван іде.

Мар’яна Вербовська, 28 червня Львівська газета

Немає коментарів:

Дописати коментар