вівторок, 4 вересня 2012 р.

Викид



Бориславу не до сміху. Людям заборонили пити воду з «нафтусею», яка потрапила до водогону

 
Коли у вівторок зранку Любов Іванівна взялася готувати чай, її чекав неприємний сюрприз: замість води, з крана пішла нафта. Чорна рідина потекла в сотнях квартир на трьох найбільших вулицях Борислава. 
— О шостій ранку з крана полилася чорна рідина. У хаті маємо два запасні баки. За ніч туди натекла вода, а зранку ми побачили, що вона вкрита тонкою чорною плівкою — ропа сплила доверху. Відмити посуд так і не змогли содою, лише мийними засобами, купленими в магазині, — розповіла «Газеті» пані Люба.
У гіршій ситуації опинилася сусідка Любові Іванівни, яка вранці вирішила попрати білизну. Усі речі стали чорними і масними. Замість води, у пральну машину теж потекла нафта. Люди масово почали телефонувати у КП «Бориславводоканал». За словами пані Любові, виявилося, що вночі прорвало свердловину, розташовану лише за 25 метрів від будинків. Люди впевнені: біди б не сталося, якби фахівці підприємства вчасно замінили пошкоджений раніше шматок водогону, що пролягає поряд. Натомість, коли подачу води вночі відімкнули, водопровід «усмоктав» нафту. Постраждали жителі вулиць Володимира Великого, Зеленої та Коваліва. Тепер люди п’ють воду з криниць або довозять з інших куточків міста. Водопровід повністю забруднений. 
Запобігти трагедії можна було, переконані бориславці. За словами людей, незначні виділення нафти в умивальниках бачили за тиждень (!) до прориву свердловини і не раз зверталися у «Бориславводоканал». Однак жодної реакції на звернення не було. Нині ж у водоканалі відмовляються визнати не лише свою провину, але й сам факт надходження таких скарг. 
— Ми не фіксували звернень. Аварія сталася вночі, за кілька годин ми припинили подачу води і плануємо промивати водопровід. Як саме, поки що не знаємо, — сказав «Газеті» Орест Винар, 
в. о. директора «Бориславводоканалу». — Я не чув про подібні випадки в Україні, тому радимося зі санстанцією. 
Людей застерігають: пити забруднену наф­тою воду категорично заборонено. За словами Романа Павліва, головного державного санітарного лікаря Львівщини, наявність у ній нафти підтвердили лабораторні аналізи. 
 — Поки у воді є залишки нафтопродуктів, пити її небезпечно, — пояснює «Газеті» професор, д. т. н. Ярослав Адаменко, завідувач кафедри екології інженерно-екологічного факультету Івано-Франківського національного технічного університету нафти та газу. — Це може спричинити отруєння, але не класичне, до якого ми звикли. Ознаки ніби ви перепили нафтусі — очищення кишечника. Чи це небезпечно для життя, говорити передчасно — треба дивитись на її склад.
Фатальний дощ
Як пояснюють у НГВУ «Бориславнафтогаз», причиною витоку ропи став сильний дощ, який почався в ніч проти вів­торка. За попередніми підрахунками, витекло приблизно 400 літрів нафти. 
— Викид нафти стався не зі самої свердловини, а з так званого грифону, який безпосередньо біля свердловин. Була сильна злива, вода просочилась через тектонічні порушення, витиснула пачку газу, а з газом пішла і нафта. Це неконтрольована свердловина 1905 року. Нині — дегазаційна (її завдання — дегазація підземних пластів, аби уникнути скупчення газу, – «Газета»). Ми ще з лютого мали підозри, що там можливий вихід нафти та газу, і навіть доручили бригаді все перевірити, але природа нас випередила. Щодо потрапляння нафти у водогін, це сталося тільки через халатність та байдужість посадових осіб водоканалу, які вчасно не замінили трубу. Нафта — це вже як індикатор. Невідомо, що до того потрапляло у водопровід, — пояснив «Газеті» Ігор Михайлишин, начальник нафтогазовидобувного управління «Бориславнафтогаз» ВАТ «Укрнафта».
За словами начальника управління, сьогодні їхні фахівці зробили все, аби убезпечити цю свердловину від подальших викидів, однак гарантувати, що їх не буде, не можуть. Адже вони можуть статися з іншого грифону. 
— У Бориславі постійно є виходи нафти на поверхню, — пояснюють у «Бориславнафтогазі». — Це наслідок безконтрольного буріння на початку ХХ ст. Ми контро­люємо рівень нафти на кожній свердловині, і коли він піднімається, змушені її відкачувати. Якщо це зупинити, буде екологічна катастрофа. Ми змушені її видобувати, хоч це збитково, адже продукція — вода з нафтовою плівкою, де не більше як 3-5% нафти.
 
На газовій бочці
Інформація про аварію 16 липня обмежи­лася скупими виснов­ками МНС. Навіть ЗМІ Борислава та Дрогобича описали ситуацію лише кількома реченнями. Домогтися коментарів, що саме сталось і якими є наслідки трагедії, у вівторок, 17 липня, не можна було ні від працівників «Бориславнафтогазу», ні від комунальників. Натомість в архівах стрічок новин було відразу кілька подібних повідом­лень: лише від початку цього року в Бориславі трапилось дві подібні аварії. У місті нафтові неприємності — звична річ. Володимир Фірман, міський голова Борислава, розповів «Газеті», що в місті загалом є 2500 свердловин. Болюче місце — нафта та попутний газ, який теж міг потрапити у водогін. У такому разі наслідки були б значно серйознішими. На щастя, газ вийшов зі свердловини швидше та не потрапив у помешкання людей.
За словами Ігоря Михайлишина, збиткових свердловин, які час від часу можуть викидати «сюрпризи», у Бориславі є близько 500. Відкачувати нафту з кожної свердловини доводиться щодня. «Фактично ми підтримуємо екологічну безпеку в місті. Якби ми не видобували нафти, міста вже б не було», — зазначив пан Фірман.

Мар’яна Вербовська, 
Мирослава Іваник, 
Олександр Сирцов
"Львівська газета" 19 липня 2012 року
foto Myroslava Ivanuk\ transitionvoice.com\scope-east.net

Немає коментарів:

Дописати коментар