вівторок, 4 вересня 2012 р.

Паперовий бізнес



Щороку в Україні 25% використаного паперу зігниває на смітниках. Якби принаймні половина з нього потрапляла на макулатуру, ми могли б не імпортувати продукт з-за кордону, а самі забезпечувати свій ринок
Після того, як закінчилися звиклі в Радянському Союзі суботники і гасло «А ти здав макулатуру?» втратило актуальність, довгих черг біля пунктів прийому паперу не спостерігали. Нині, за інформацією асоціації «Укрпапір», на повторне використання повертають 48% продукції. Чверть — це книжки, тому їх, звісно, не здають, а зберігають у бібліотеках.
— У Європі відсоток повернення сягає 65%, у Фінляндії взагалі досягли повернення 70%. У нас поки що складна ситуація: через брак мотивації дуже мало охочих збирати і здавати старі газети, зошити та записники. Водночас держава реально відчуває дефіцит целюлозної продукції і змушена імпортувати її з інших країн, — пояснює «Газеті» Едуард Літвак, виконавчий директор асоціації «Укрпапір».
Нині, за словами експерта, Україна використовує 1 млн. 472,2 тисячі тонн паперу на рік (дані 2011 року). Це приблизно 49 мільйонів зошитів у клітинку для школярів. З них 949 тисяч тонн виробляють в Україні, 463 тис. т експортують, 986 тис. т імпортують. Серед стимулів, які могли б заохочувати українців здавати використаний папір у пункти прийому, — надання різних преференцій. Зокрема, «Укрпапір» кілька років поспіль говорить про звільнення від сплати податку на землю тих підприємців, які запровадили роздільне сортування і використовують перероб­лений папір. Поки що це один зі стимулів, які  хоче запровадити асоціація, але влада не поспішає їх підтримувати.
Саме брак стимулу є причиною млявого збору сировини у Львові. За словами Андрія Сивика, маркетолога ПрАТ «Картонно-паперова компанія», щороку в місті збирають 15 тисяч тонн паперу, з якого виготовляють картон.
— Спеціальних заохочень ми не робимо, але й самі їх не отримуємо. Папір звозять із різних пунктів у Львові, у  такий спосіб вдається відібрати продукцію, після переробки якої виготовляють картон. Думаю, якби були пільги для тих, хто зай­мається цією справою, паперу можна зібрати у кілька разів більше, — розповів «Газеті» Андрій Сивик.
Бізнес для безхатченків
У пункті прийому макулатури, що на вул. Замарстинівській, приймають папір по 30 копійок, картон — по 45 ко­пійок за кілограм. Ані обсягів зібраного, ані куди його відправляють, тут не розголошують, мовляв, це комерційна таємниця. Від відповідей на запитання «Газети» тут ухиляються, аби швидше прийняти папір у людей, які стоять у черзі. Серед охочих здати старі книги, записники та газети здебільшого люди, які прагнуть заробити грошей, і безпритульні, а не ті, хто переймається станом довкілля. 
— Папір — це досі невеликий бізнес для безхатченків, — розповідає у коментарі «Газеті» Олег Гайовишин, керівник компанії «AVE-Львів». — Ми встановили контейнери окремо для паперу, але на час футбольних матчів їхня користь маленька: сміття стільки, що люди викидають його у баки для макулатури. Тимчасово зсипаємо все сміття в одну машину. Невдовзі будемо самі сортувати, навіть якщо контейнер міститиме різні відходи.
На думку керівника компанії, проблема в тому, що містяни  не мають звички сортувати відходи. І хоч проблема стара і давно всім набридла, розв’язати її поки що не можуть, ніхто не поспішає встановлювати кілька ящиків для хатнього непотребу.
Підприємства за переробку
Уже понад рік у магазинах «Родинної ковбаски», які у Львові можна побачити чи не на кожній вулиці, продукти пакують не у целофанові кульки, а в паперові пакети. І це не просто так. Як кажуть у компанії, на такий крок пішли не лише для того, аби догодити клієнтам, а й щоб не завдавати збитків екології. «Період напіврозпаду целофанового кулька сягає 200 років. Причому цей процес супроводжується виділенням токсинів та канцерогенів. Зовсім інша ситуація із паперовими пакетами. З їх утилізацією жодних проблем. Тож сьогодні, коли ситуація з побутовими відходами постає досить гостро, ми довго не думали: запровадили у своїх магазинах паперові пакети», — наголосив директор ТзОВ «Родинна ковбаска» Олег Баран. При цьому фірма, в якої «Родинна ковбаска» закуповує паперові пакети, виготовляє  їх із макулатури. «По-перше, паперові пакети — це естетичність, довший період зберігання продукту,  зручність у використанні і головне — екологічний аспект», — додає Олег Баран. Каже, тепер компанію наслідують і конкуренти: починають використовувати паперові пакети. До речі, тепер «Родинна ковбаска» думає над тим, аби взагалі відмовитися від целофану (йдеться про великі пакети, — «Газета»). Альтернативу вже знайшли. Це біопакети. «Їх використання — лише питання часу», — підсумував Олег Баран.
Економте «дерева»
За підрахунками екологів, одне кільце на дереві з’являється за рік, а кілька листків паперу, утворених з нього, використовують за кілька секунд. Така непропор­ційність із часом призводить до спустошення лісів. За минулі 50 років приблизно половину світового лісового покриву — легенів нашої планети — було втрачено, зазвичай через нерозважливе використання людством лісових ресурсів. Аби пригальмувати вирубування «потенційних записників», фахівці радять тричі подумати, перш ніж викинути напівчистий папір у смітник і… дописати його, а потім здати на переробку. Така скрупульозність може видатися зайвою, але темпи вирубування деревини змушують задуматися і таки стати ощадними. З огляду на це, протягом кількох років Усесвітній фонд дикої природи проводить в Україні акцію «Збережи дереву кільце».
— Ми просимо збирати паперову продукцію (журнали, газети, обгортки та коробки від техніки та харчових виробів) та здавати її у пункти прийому макулатури. А потім надсилати нам результати роботи — тобто, скільки кілограмів макулатури ви здали на переробку. Наприкінці кампанії ми підрахуємо загальну кількість урятованих дерев, а кожен учасник, який приєднався до нас та подарував дереву колечко, отримає символічну наліпку «Я врятував дерево!», — кажуть організатори акції.
Із таким мінімальним заохоченням уже сьогодні зібрали 290324,11 кг макулатури, зберігши у такий спосіб 3629 дерев.
 Мар'яна Вербовська, "Львівська  газета" 5 липня 2012

У Львові макулатуру можна здати за такими адресами:
- Замарстинівська, 50;
- Грінченка, 11-А;
- Хвильового, 50;
- Б. Хмельницького, 155;
- Циганівка, 20;
- Б. Хмельницького, 3;
- Хорватська, 15;
- Гніздовського, 8-А;
- Садова, 27-А;
- Виговського, 29-А;
- Сигнівка, 12;
- Шафарика, 6-А;
- Дністерська, 16-Б;
- В. Великого, 20;
- Рубчака, 11;
- Червоної Калини, 38;
- Червової Калини, 52;
- Стрийська, 69;
- Ковельська, 73;
- Лесі Українки, 29;
- Шептицьких, 45;
- Залізнична, 42-А;
- Окуневського, 20;
- Шевченка, 360;
- Ґрунтова, 5;
- мікрорайон Рясне, за супермаркетом «ВАМ»;
- Лінкольна.

Немає коментарів:

Дописати коментар