вівторок, 4 вересня 2012 р.

Мери змінюють клімат



Під час руху «Угода мерів міст» у Львові реалізують кілька проектів енергоефективності
Чотири роки тому Львів став учасником світового руху «Угода мерів міст», метою якого є  боротьба за зменшення викидів вуглекислого газу в повітря. Ініціатива виникла після того, як голови міст різних країн утомилися чекати державної вказівки і вирішили рятувати довкілля локально, у межах своїх територій. Міста зобов’язалися до 2020 року впроваджувати енергоощадні технології, зменшивши викиди вуглекислого газу в атмосферу на 20 відсотків. Якщо до того часу не вдасться змінити масштаби викидів, температура повітря невпинно зростатиме.
Велосипеди, технології та економія
Організатори певні, що у боротьбі зі зміною клімату доречні будь-які заходи. Усі місцеві ініціативи розглядають та аналізують представники різних країн. Найпопулярніша з них — робота над транспортними розв’язками, зменшення кількості автомобілів у місті, впровадження велосипеда як універсального та екологічно безпечного транспортного засобу.
 — Можемо зробити міста енергоефективнішими. Львів — одне з провідних українських міст у цій сфері, тому ми вирішили провести тут форум-обмін досвідом. Конференція зможе активізувати наші сили. Хочемо, аби міські голови, їхні заступники та співробітники розповіли, що їм було складно робити, а що навпаки. Ми зібрали понад 70 представників різних країн, — розповів Ян Едвін Ваандерс, спеціаліст із місцевого та муніципального розвитку CIUDAD Supporting Mechanism.
Фінансують проекти відразу з кількох джерел, що важливо — організатори не дають прямої грошової допомоги, а заохочують шукати різні джерела.
— Європейська комісія зараз планує розширити фінансові можливості й вийти за рамки основного фонду «Єлена». Фонд був спеціально створений для допомоги містам, наразі він діє для членів Європейського Союзу. Тому ми перед вибором: створити новий фонд чи розширити повноваження фонду «Єлена» для членів зі Східної Європи. Думаю, вирішимо це до кінця року, — зазначає Роб де Лобел, представник Європейської комісії.  
Він наголошує, що кожна країна повинна максимально користати з тих шансів, які вони мають, саме державні програми мали б стати основою для грошових вливань.
Львів діє як уміє
Попри промовисту назву «Угода мерів міст», львівський керманич конференцію не відвідав. Анатолій Копець, керівник команди проекту «Угода мерів-Схід», розповідає, що у місті Лева ця угода діє від 2009 року. Серед перших 370 міст, які підтримали ініціативу, десять були українськими.
— Слід відкрити нові напрямки економічного поступу, правильно докласти зусилля до сталого енергетичного розвитку. Наголошу, що це ініціатива, яка має початок, але не має закінчення. Маємо муніципальний енергетичний план Львова в рамках сталого енергетичного розвитку. Його ухвалили на одній із сесій міської ради, тому напрям руху ми визначили, — розповів Анатолій Копець. — Міста повинні працювати на те, аби економити сімейні бюджети, які щороку втрачають значні суми. 
За словами Анатолія Копеця, Львів — перше місто, яке створило інтегровану систему управління енергетичними ресурсами. Зараз у місті працює кілька проектів Європейського банку реконструкції та розвитку, є донорська допомога Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (The Eastern Europe Energy Efficiency and Environmental Partnership — E5P), або так звана «Шведська ініціатива», яка запланувала модернізацію ТЕЦ  у Львові (вартість проекту — 
34,3 млн. євро, грантова допомога — 10 млн. євро). У місті також запланували термомодернізацію навчально-виховного комплексу «Школа-гімназія «Сихівська»,  подібні проекти для дитячих садків і шкіл фінансує Північна екологічна фінансова корпорація НЕФКО. Пан Копець вважає, що нічого подібного не було б, якби не «Угода мерів міст». 
Угода стала стимулом і для маленьких міст. Місто Долина, що на Івано-Франківщині,  підписало «Угоду мерів» з ЄС одним із перших, у 2009 році. Нині місто має затверджений план   енергетичного розвитку. Тут розробили комплекс дій у житловій, комунальній, бюджетній сферах, промисловості, за найближчі вісім років викиди вуглекислого газу в атмосферу в Долині мають зменшитися на 21,4%. Основна мета — знизити енергоспоживання. Це стосується будівель комунальних і приватних, транспорту, промисловості. Крім того, планують запровадження альтернативних енергоресурсів: вітряків, сонячних батарей, а також перехід на тверде паливо.
Загадкові посередники
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ заявило, що готове сприяти та підтримувати ініціативи.
— Ми підписали меморандум про взаєморозуміння між міськими головами та Мінрегіонбудом, погодилися співпрацювати за енергоефективними напрямами. Крім того, залучатимемо інші міста до підписання угоди і максимально докладемося до створення плану дій для кожного міста, — заявила Каріна Захарова, представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.
Наразі не зрозуміло, яку роль виконуватиме міністерство, позаяк угода укладена між мерами міст і передбачає курування програм безпосередньо зсередини, а не за владною вертикаллю.
 Мар'яна Вербовська, Львівська газета 26 липня 2012 року

Немає коментарів:

Дописати коментар